SLUČAJ POVLAŠTENIH MIROVINA KOJE JE DODIJELILA KOLINDA: / HZMO mora objaviti koliki su iznosi odobreni dvojici svećenika

Presudu Visokog upravnog suda iz 2014.

28.11.2019.
10:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan je 22. studenoga Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) izdao nalog u kojem upozorava i nalaže da Jutarnjem listu dostave tražene informacije o iznosima mirovina bivšeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i generalnog vikara Vojnog ordinarijata Jakova Mamića.

Riječ je o povlaštenim mirovinama koje im je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila za "izniman doprinos razvoju Oružanih snaga", piše u četvrtak Jutarnji list. Međutim, ni četiri radna dana od izričitog naloga Jutarnji od HZMO-a nije dobio tražene podatke, navodi dnevnik.

Iznosi povlaštenih mirovina moraju biti dostupni javnosti

Povjereniku za informiranje obratili su se prošli tjedan nakon što je HZMO, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka, uskratio i informacije o iznosima povlaštenih mirovina. Time je HZMO prekršio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. donesenu na zahtjev Jutarnjeg lista.

Tom je presudom, podsjeća dnevnik, potvrđeno stajalište bivše povjerenice Anamarije Muse da imena uživatelja povlaštenih mirovina i njihovi iznosi moraju biti dostupni javnosti.

Predsjednica prekršila presudu

Presudu je najprije ovaj mjesec prekršila predsjednica RH jer je njezin Ured odbio dati imena osoba kojima je dodijelila povlaštene mirovine, a nakon nje i HZMO koji je odbio dati iznose tih mirovina.

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan u ovom je slučaju reagirao iznimno brzo. U nalogu upućenom HZMO-u istaknuo je da se radi o potrošnji javnih sredstava koja se isplaćuju iz državnog proračuna te da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da informacije o raspolaganju tim sredstvima moraju biti dostupne javnosti, donosi Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali