Slučaj Grubišić: Ovo je primjer suvremene lomače!

4.1.2012.
22:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Don Ivan Grubišić je u utorak navečer od splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića primio pismenu suspenziju od nekih svećeničkih ovlasti - suspenziju vršenja čina svetoga reda: ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela.

Nadbiskup Barišić kaže da kaznu svojem svećeniku izriče žalosna srca, nakon višekratnih upozorenja i osobnog razgovora, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, nego je i dalje ustrajan u neposlušnosti i krši crkvenu disciplinu.

'Ne prepoznajem sebe u obrazloženjima biskupa'

Grubišić smatra da se radi o upravnom aktu nadbiskupa, a ne pravnom činu, pa se zato suspenzija ne može ni primijeniti. Don Grubišić obratit će se višoj crkvenoj vlasti, a to bi mogla biti Hrvatska biskupska konferencija ili Kongregacija za biskupe u Rimu. Poručio je i kako će se žaliti papi Benediktu XVI.

''Kad čitam obrazloženja koja nadbiskup daje, nadam se po savjesti i odgovorno, onda ne prepoznajem sebe. Zato sam nekima i rekao da ne vidim zašto bih ja reagirao jer po njegovu obrazloženju to se ne odnosi na moju adresu'', kazao je Grubišić za HTV.

O ovome slučaju progovorio je i Drago Pilsel, blizak Grubišićev suradnik. Kazao je kako se radi o inkvizicijskom postupku - primjeru suvremene lomače i proizvoljnom tumačenju kanonskog zakonika. Optužuju Grubišića da se bavi politikom, a u vrijeme kad je Adalbert Rebić bio ministar nađeno je opravdanje. Ovo je obračun i osveta čovjeku koji je kritizirao strukture grijeha u HDZ-u koje su u Splitu preko familije Sanader usko vezane uz crkvu i biskupa Barišića, kazao je Pilsel. Grubišiću se ne može oprostiti što se nije svrstao u desnicu, dodao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali