SLAVONSKA OPĆINA DOSKOČILA ISELJAVANJU: / Grade naselje s 50 posto jeftinijim kućama, a kvart će imati sve - od igrališta do bazena

Demografska slika pokazuje da ovaj projekt u maloj slavonskoj općini ima smisla - Andrijaševci su jedna od rijetkih općina na istoku Hrvatske koja bilježi pozitivne demografske brojke

21.5.2021.
14:19
screenshot Nova TV
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedaleko od Vinkovaca nalazi se Općina Andrijaševci koja je pokušala doskočiti problemu iseljavanja. Kako piše Večernji list, Andrijaševci će izgraditi montažne kuće u nekadašnjem prognaničkom naselju Blace.

"Sagradit ćemo ukupno 152 montažne obiteljske kuće, koje će se, sa svim drugim planiranim sadržajima, prostirati na 11 hektara. Bit će dva tipa kuća, koje će se graditi od modernih materijala", rekao je za Večernji list HDZ-ov Ante Rajković, načelnik Općine, izabran u prvom krugu lokalnih izbora.

Riječ je o nekretninama koje će biti 50 posto jeftinije u usporedbi s tržišnim cijenama pa će kvadrat koštati između 500 i 600 eura, javlja Dnevnik.hr.

Pozitivni demografski pomaci u Andrijaševcima

U dijelu naselja na placevima od 800 kvadrata planirano je postavljanje kuća od 800 kvadrata, a u drugom dijelu naselja nalazit će se dvodomne kuće engleskog tipa gradnje s nešto manjom kvadraturom. Sportski tereni za mali nogomet, tenis, košarku te dječja igrališta, nalazili bi se uz kuće u naselju.

K tome, bila bi tu i energana za osiguravanje toplinske energije u objektima, kao i zatvoreni bazen koji bi se grijao viškom toplinske energije iz energane. Demografska slika pokazuje da ovaj projekt u maloj slavonskoj općini ima smisla - Andrijaševci su jedna od rijetkih općina na istoku Hrvatske koja bilježi pozitivne demografske brojke.

Budući stanovnici naselja bili bi odabrani preko javnog natječaja u okviru kojega će biti naznačeni uvjeti, kao i tko ima prednost prilikom kupnje, piše Večernji list. Premda natječaj još nije raspisan, očekuje se da će mlade obitelji s djecom imati prednost, a i stupanj obrazovanja će igrati ulogu.

Točnije, gledat će se koji su kadrovi neophodni za daljnji razvoj općine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali