MALA OPĆINA PRKOSI CRNOJ STATISTICI: / Zbog dvije jednostavne odluke sad imaju duplo veći proračun i pozitivan demografski trend

Image
Foto: Getty

"Nama je danas lako jer mi govorimo o proračunu koji je dvostruko veći nego prije četiri godine.

2.1.2019.
8:01
Getty
VOYO logo

U vrijeme kada je iseljavanje iz Hrvatske doseglo razmjere egzodusa, a demografska slika nikad nije bila lošija, mala općina u zaleđu Splita, Klis, bilježi izvrsne demografske rezultate. Godine 2017. općina Klis je u demografskom "plusu", a načelnik općine Jakov Vetma (HDZ) očekuje da će rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazati da je takva bila i prošla godina.

"Mi smo zadnjih godina demografiju stavili visoko na mjesto prioriteta općine Klis. Krenuli smo s povećanjem naknade za novorođenčad i povećali smo je u stopostotnom iznosu. Zatim smo kupovali udžbenike, a kada je to Splitsko-dalmatinska županija preuzela na sebe mi smo se odlučili za radne bilježnice", kazao je načelnik Vetma za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEMOGRAFSKI BUM NA RUBU SPLITA: /

Ova mala općina ima najveći prirast stanovništva u Dalmaciji, a i dobar recept za to

Image
DEMOGRAFSKI BUM NA RUBU SPLITA: /

Ova mala općina ima najveći prirast stanovništva u Dalmaciji, a i dobar recept za to

Imaju dvije škole, dva vrtića, puno igrališta...

Nadalje, ističe Vetma, odrađen je veliki posao i u infrastrukturi općine koja ima dvije osnovne škole, niz područnih škola, dva dječja vrtića, igrališta...

"Sve te škole su danas opremljene. Imaju igrališta koja smo izgradili, dva vrtića, a jedan smo već uredili. A u 2019. nas čeka rekonstrukcija dječjeg vrtića u Klisu gdje će osloboditi prostor za jaslice", kazao je Vetma za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom pozitivnom demografskom stanju u općini Klis pomogla je i država donoseći, kaže načelnik, dvije vrlo važne odluke.

"Smatram da bi na razini cijele Republike Hrvatske ipak trebalo donijeti odluku da se uvede status majke odgajateljice, ali kad govorimo o Vladi RH moram reći da je samo dvjema odlukama - odlukom o izmjeni zakona o porezu na dohodak i odlukom da nam se prepusti upravljanje tvrđavom Klis - Vlada nama direktno dala oko pet milijuna kuna", kazao je načelnik općine Klis dodavši da nije sve u izravnim demografskim odlukama, već i onim drugima kojima se pomaže jedinicama lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

načelnik općine Klis Jakov Vetma (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Uvode status majke odgajateljice

Pozitivan demografski trend u općini Klis nastojat će zadržati i ove godine uvođenjem statusa majke odgajateljice.

"Nama je danas lako jer mi govorimo o proračunu koji je dvostruko veći nego prije četiri godine. Dakle, mi ćemo ove godini ići, već smo predvidjeli milijun kuna u proračunu, sa statusom majke odgajateljice. To ćemo učiniti na transparentan način, da svi znaju nakon analize i provedbe natječaja tko ima pravo. Svi oni koji su zainteresirani moći će nam se javiti. Vjerujem da je to jedna dobra mjera. Također, idemo i s natječajem za povoljno zemljište za mlade obitelji koje će na području općine Klis, pogotovo stanovnici općine, moći dobiti za izgradnju kuća, a znamo da je u našoj županiji velik interes za nekretninama", kazao je načelnik općine Klis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike