Play ponuda

SLAVONCI U PANICI, ZBOG AGROKORA SE BOJE RUSA: / Može li Hrvatska u miru izgubiti ono što nije ni u ratu?

Image

Rusi preko svoje faktički državne banke drže trećinu duga. Priznali su kako žele svoje ljude u upravi Agrokora kako bi kontrolirali procese i shvatili odakle su stigli problemi s nelikvidnošću.

20.3.2017.
21:20
Play ponuda

Agrokor je na 20.000 hektara zemlje spaljenih u devedesetima ponovno podigao nasade. Baranjci tvrde kako je Todorić u vinograde Belja uložio gotovo tri milijarde kuna.

Zemlja je danas potpuno sređena i plodna, no među Baranjcima se ovih dana može čuti kako su se za nju počeli zanimati strani investitori iz Rusije.

Cijela Slavonija strahuje

Slavonci su stoga u strahu, ne samo oni u Baranji, već i oni u istočnoj Slavoniji, jer tu je Vupik koji se nalazi u sastavu Agrokora.

Čak i neki političari imaju strah.

'Rusi bi mogli kupiti slavonsko zemljište'

'Postoji bojazan da Rusi kupe i slavonsko zemljište. Ova realna mogućnost prelaska Vupika u strane ruke se mora sagledati s više aspekata i interesa. S interesa države, jer je riječ o nacionalnom strateškom pitanju. Pitanje hrane u tuđim rukama', kazala je gradska vijećnica grada Vukovara Slavica Jelinić za RTL.

Hrvatska je s Europskom unijom dogovorila da stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, no s kompanijama je priča ipak nešto drugačija.

'Jest da se zemlja ne može odnijeti nigdje, ali s druge strane ispada da sve ono što smo mislili da imamo zapravo nemamo, jer će nam stranci uzeti pod krinkom kapitalizma i otvorenoga tržišta', boji se Jelinić.

Play ponuda
Play ponuda