SLABE REZERVACIJE TURISTA ZA NOVU SEZONU U SPLITU: / Broj iznajmljivača pada: 'Gosti bi se trebali testirati za manju cijenu'

Na sjednici se govorilo i o nužnosti organiziranja dodatnih punktova za testiranje, ubrzavanja samog testiranja, primjerenoj cijeni testova za goste i općenito o izboru destinacije,

5.3.2021.
22:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je uslijed pandemije smanjen broj privatnih iznajmljivača za 11 posto, dok je u Gradu Splitu za gotovo 15 posto. Podaci su to iz 2020. godine pa je moguće da je sada taj postotak i veći. Glavne teme online sjednice Zajedničkog obiteljskog turizma HGK - Županijske komore Split bilo je osvrt na poslovanje privatnih iznajmljivača u toj županiji tijekom pandemijske 2020. godine te kakve novosti u obiteljskom smještaju pripremaju za narednu sezonu.

Gordana Piteša, voditeljica Sekcije, kazala je da je sigurno epidemiološko okružje preduvjet dolaska gostiju, piše Slobodna Dalmacija. Zato svim dionicima u turizmu preporučuje oznaku Safe Stay in Croatia, što može biti presudno kod odabira gostiju. Piteša kaže da je trenutačno mali broj rezervacija pa preporučuje iznajmljivačima da budu prisutni na više mreža i da naglasak stave na prodaju.

"Puno posla je odrađeno i od strane nacionalne Zajednice obiteljskog turizma, nekim našim prijedlozima je udovoljeno te je upravo važnost Zajednice što nam s jedne strane omogućava komunikaciju s ministarstvima i nadležnim institucijama, a s druge pruža priliku privatnim iznajmljivačima da konkretno predlažu mjere koje će im olakšati i unaprijediti poslovanje", prenosi Slobodna Dalmacija izjavu Martine Nimac Kalcine, šefice Zajednice obiteljskog turizma HGK.

'KORONA-TURIZA'’: Domaći iznajmljivači će prije sezone dobiti naljepnice s QR kodom

Olakšanje poslovanja obiteljskim iznajmljivačima

Nimac Kalcina podsjetila je na prijedloge mjera za olakšanje poslovanja za privatne iznajmljivače koje je Zajednica krajem prošlog mjeseca poslala resornom ministarstvu.

To se odnosi na oslobađanje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima, čemu je rok plaćanja 31. ožujak 2021, kao i na oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za ovu godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete. No, uvjet je da u njima nisu imali evidentirane goste, odnosno pronalaska načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019 ili na osnovni davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope.

Nataša Bušić iz HGK - Županijske komore Split osvrnula se na angažman Sekcije tijekom izazovne 2020. na lokalnom nivou te na poduzete aktivnosti kako bi se ublažile posljedice pandemije. Tijekom online sjednice govorilo se o i nužnosti organiziranja dodatnih punktova za testiranje, ubrzavanja samog testiranja, primjerenoj cijeni testova za goste i općenito o izboru destinacije, zbog čega moramo biti konkurentni drugim zemljama, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali