SKANDALOZNO: / Za ogromnu krađu odgovorni su i kontrolori Hrvatskih šuma?! Nisu prokazali krivce nego upravo suprotno...

Nakon što su kontrolori shvatili što se dogodilo, prema onome što stoji u dokumentima koje posjeduju novinari, nisu prokazali krivce,

9.4.2021.
18:33

Karlovačka policija, nakon dvije i pol godine istraživanja, ima sumnjivce za jednu od većih krađa u šumi posljednjih godina.

Karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu policija je prijavila pet osoba osumnjičenih da su od veljače do svibnja 2018. odgovorni za "nestanak" 518,2 kubika bukve, hrasta i trešnje na predjelu Kremešnice u Šumariji Gvozd, piše Jutarnji list.

Posječena stabla vrijede 232.569 kuna.

Osumnjičeni zaposlenici HŠ-a, neki su na visokim pozicijama

Petorica osumnjičenih zaposlenici su Hrvatskih šuma, a u to vrijeme trojica su radili u Šumariji na čijem se terenu dogodila krađa. Oni su prijavljeni za zloupotrebu položaja i ovlasti. Policija je Jutarnjem potvrdila, uz navođenje samo godišta osumnjičenih, da je šef Šumarije, u dogovoru s preostalom dvojicom zaposlenika omogućio nepoznatim osobama protupravnu sječu drvnih sortimenata.

Što se tiče druge dvojice, oni su visokopozicionirani djelatnici Hrvatskih šuma, koji su radili kao unutarnji kontrolori. Naime, oni su, umjesto da prokažu krivce, pokušali zataškati čitav slučaj.

Policija je u svojoj prijavi tužiteljstvu navela da su "iskoristili svoj položaj i ovlast, ne obavljajući dužnost unutarnjeg nadzora, prekoračili svoje ovlasti svjesno dajući netočan zaključak svog unutarnjeg nadzora nad radom osumnjičenih za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju".

Jedan od osumnjičenih imao vezu u visokoj politici

Koncem prošle godine Jutarnji list je o slučaju pitao Hrvatske šume pa su im tada iz Uprave potvrdili da aktivno pomažu policiji u rasvjetljavanju slučaja. Poručili su da su na teren poslali i dvojicu svojih unutarnjih kontrolora, a danas se pokazalo da su i oni bili dio iste mreže.

Nakon što su kontrolori shvatili što se dogodilo, prema onome što stoji u dokumentima koje posjeduju novinari, nisu prokazali krivce, nego su tražili su opomenu za šumskog čuvara koji je otkrio krađu i odmah sve prijavio novom šefu Šumarije. Novom šefu su pak kontrolori naložili da "ubuduće svoj posao radi temeljito i stručno", a na novi posao je došao tri mjeseca poslije krađe i slučaj prijavio policiji...

Izvor Jutarnjeg tvrdi da je jedan osumnjičeni djelatnik na terenu imao vezu u visokoj politici pa su kontrolori poslani da umanje štetu i slučaj pometu pod tepih. No, novi šef Šumarije je nadređene izvijestio o krađi, ali je i podnio kaznenu prijavu policiji u Karlovcu. On smatra da se bez znanja djelatnika Hrvatskih šuma nije mogla dogoditi sječa kao i odvoz oko 25 šlepera trupaca.

Kontrolori rekli da je tvrdnja da su krali djelatnici HŠ 'narušavanje ugleda'

Na inicijativu novog šefa osnovano je povjerenstvo od tri člana, sastavljeno od iskusnih karlovačkih šumara. Oni su nedvojbeno zaključili kako je "privlačenje vršio teško zglobni traktor" i da su "sortimenti privlačeni na pomoćno stovarište Kamenac". Tamo su uočili relativno svježe tragove kamionskih stabilizatora uz procjenu krađe na 400 kubika.

Ponovno su na teren izašli isti kontrolori, koji dva mjeseca kasnije rade zapisnik u kojem također evidentiraju krađu. No, sumnju prijavitelja krađe da su je izveli sami zaposlenici Hrvatskih šuma, nazvali su netočnom. U zaključku su naveli da "takvi postupci i proizašle posljedice pridonose narušavanju ugleda Hrvatskih šuma". Ono što spočitavaju šefu Šumarije jest da u "kaznenoj prijavi koju je poslao policiji nije koristio sve relevantne podatke vezane za odsjeke u kojima je prijavljena šumska šteta".

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo prvo će utvrđivati sumnje odgovornih djelatnika Hrvatskih šuma koji su razotkrili svoje kolege, a potom i policije koja ih je prijavila. Nakon njih na red dolazi mjesni sud. Više od 5.000 šumskih građa počinjeno je u razdoblju od pet godina, odnosno tri krađe dnevno.

U 90 posto slučajeva počinitelji nisu nikada pronađeni i procesuirani. Nakon istraga, tužiteljstvo je do sada pokrenulo 416 postupaka, od čega su 252 osobe pravomoćno osuđene. Među njima je 14 djelatnika Hrvatskih šuma. Po broju slučajeva najviše se krade na koprivničkom, čakovečkom i varaždinskom području dok su na sisačkom području počinjene najveće materijalne štete.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali