Play ponuda

SINDIKAT PORUČIO GRADU ZAGREBU: / Ne plašite odgajatelje otkazima, otkažite loše radne uvjete

Image

Odgojitelji u gradu Zagrebu od petka trpe neviđen pritisak i prijetnje metodama zastrašivanja

25.6.2020.
17:35
Play ponuda

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) izveo je u četvrtak performans u Tvornici Kulture kojim su htjeli poručiti Gradu Zagrebu, osnivaču gradskih dječjih vrtića, da ne plaše zaposlenike otkazima, već da otkažu loše radne uvjete i riješe probleme u sustavu.

"Ovdje smo došli kako bi jednom kratkom akcijom dali podršku našim kolegicama koje su se našle u vrlo teškoj i mučnoj situaciji, zbog nedavnog slučaja koji se dogodio u jednom zagrebačkom vrtiću kada je bio u pitanju bijeg djeteta", rekla je novinarima predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Image
SINDIKAT PISAO MINISTRU BEROŠU: /

'U dječjim vrtićima nemoguće je držati socijalnu distancu. Odgojitelje niste ništa pitali...'

Image
SINDIKAT PISAO MINISTRU BEROŠU: /

'U dječjim vrtićima nemoguće je držati socijalnu distancu. Odgojitelje niste ništa pitali...'

Istaknula je da SOMK godinama gradskim vlastima, poslodavcima i osnivačima naglašava da stvore sigurnosne uvjete kako se situacije s bijegom djeteta ne bi događale, dodavši kako se to još uvijek nije dogodilo.

"U mnogim zagrebačkim vrtićima imamo velikih problema s provođenjem i poštivanjem sigurnosnih mjera, u unutarnjem, a posebno na vanjskom prostoru. Nažalost ovakve situacije se mogu dogoditi", kazala je Žilić.

Naglasila je kako odgojitelji u gradu Zagrebu od petka trpe neviđen pritisak i prijetnje metodama zastrašivanja.

"Kada žele iznijeti svoje mišljenje i prijedlog, kada žele komentirati što smatraju, a one itekako vide što nedostaje i što treba, da im se kaže 'ako nisi zadovoljna, uzmi radnu knjižicu i idi'", upozorila je Žilić.

'Vjerujem da će Grad Zagreb naći financijska sredstva'

Poručila je svima koji su iznijeli prijetnje radnicima zagrebačkih dječjih vrtića da ih se ne plaši otkazima, već da se otkažu loši radni uvjeti.

"Ovdje se radi o odgajateljici koja je izuzetno kvalitetna i dobra, kojoj je ovo prvi propust u radu. Odmah se posegnulo za krajnjom mjerom otkaza, a nažalost poslodavac je posegnuo za ovom mjerom zaboravljajući pritom na svoju obavezu i odgovornost rješavanja sigurnosnih uvjeta", istaknula je Žilić.

Apelira svima da se ovakvom praksom prestane jer će Sindikat uvijek zaštititi interese svojih članova.

"Vjerujem da će Grad Zagreb naći financijska sredstva, i riješiti pitanja sigurnosnih uvjeta, u unutarnjem i vanjskom prostoru. Naprosto je neodrživo i nemoguće provoditi kvalitetan odgojno-obrazovni rad ako nisu ispunjeni svi uvjeti, a nisu", kazala je Žilić.

Poručila je osnivaču, Gradu Zagrebu, da rješava uzrok problema, a ne da se bavi posljedicama.

"Svo vrijeme otkad Sindikat ističe koliko su loši radni uvjeti u dječjim vrtićima, jedini su roditelji koji razumiju, jer oni svakodnevno dovode djecu u vrtić, vide s kolikim brojem djece naše odgajateljice rade, i u kakvim uvjetima. Oni su podrška i vjetar u leđa. U ovom konkretnom slučaju roditelj nije tražio otkaz kolegice", naglasila je Žilić.

Poručila je da ne znaju kako će se sve završtiti, uz nadu da do otkaza odgajateljice neće doći.

"U slučaju da se to dogodi u Sindikatu ćemo odlučiti kako i na koji način ćemo štititi interes svojih članova", zaključila je Žilić.

Sindikalnoj akciji podršku su dali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te čelnik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Play ponuda
Play ponuda