'ŠTO ĆE TA BAZA NA BALKANU?' / Sigurnosni stručnjak o dronovima u Srbiji: 'Vučić izmišlja neprijatelje kad god Europa kritizira njegovu politiku'

Image
Foto: RTL

Letica ističe da Rusija već jako dugo na ovim prostorima pokušava ostvariti strateške ciljeve

3.11.2022.
16:49
RTL
Play logo

Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e i sigurnosni stručnjak, komentirao je za N1 situaciju u susjedstvu - podizanje MIG-ova Vojske Srbije nakon što su primjećeni dronovi navodno u blizini administrativne linije s Kosovom, sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj te prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru.

Komentirajući situaciju u Srbiji, Letica je rekao: "Ovo je uobičajeno – kad Vučić dođe pred zid ili mu zapadni saveznici postavljaju uvjete i ne ocijene pozitivno njegovu politiku i način odnosa prema Rusiji i agresiji, onda on izmišlja neprijatelje. Tako je izmišljao pokušaj atentata na njega, o ruskim i američkim špijunima u Srbiji, o hrvatskim špijunima, stalno izmišlja da skrene pozornost srpskog naroda od problema koji su u Srbiji, a jedan od problema je što je Kosovo politička i druga realnost i bez priznavanja Kosova Srbija ne može ići naprijed ni prema EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je rekla da Srbija kao kandidat za ulazak u EU mora uskladiti sigurnosnu i vanjsku politiku prema EU. Oni su to u vrlo maloj mjeri napravili. U nedostatku argumenata Vučić izmišlja neprijatelje i dronove – vjerojatno jesu neki komercijalni dronovi koji se lako ruše – ali nije to dobro ni za regiju, ali najviše za njih", kaže Letica.

Image
NETKO IH PROMATRA /

Vučić naredio trenutno uništenje nepoznatih dronova koji nadlijeću srpske kasarne: 'Ne spremamo se za rat, ali...'

Image
NETKO IH PROMATRA /

Vučić naredio trenutno uništenje nepoznatih dronova koji nadlijeću srpske kasarne: 'Ne spremamo se za rat, ali...'

'Što će ta baza na Balkanu?'

Na pitanje, postoje li uopće dronovi i koja je njihova uloga ako su s Kosova, Letica kaže da je legitimno ono što srpska premijerka Ana Brnabić kaže, a to je da Srbija brani svoj teritorij:

"Nepoznate letjelice su iznad i Srbija ih ruši, što bi svaka zemlja napravila. Ali pitanje je čiji su dronovi i koja im je funkcija te što bi oni mogli vidjeti u vojarnama na položajima koji su u zoni sigurnosti. U vojnom smislu ne znače ništa. Mislim da je to sad pitanje Vučićevih spinova. To što je rečeno da ne priznaju realnost da je Kosovo samostalna država, i odnos prema Kosovu i regiji (posebno Crnoj Gori koja je sad veliki cilj srpske i ruske politike) – Crna Gora je pod puzajućom agresijom ruskih i prosrpskih ciljeva kao članica NATO-a. Vučić vuče poteze za unutarnjopolitičku sliku Srbije i pumpanje svojih mišića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letica ističe da Rusija već jako dugo na ovim prostorima pokušava ostvariti strateške ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Južno od Niša je velika baza koju je baš otvorio Šojgu, koja je navodno baza za izvanredne situacije za humanitarno djelovanje. Što će ta baza na Balkanu? Bio je i velik prijepor oko toga kad je Rusija tražila za tu bazu ekstrateritorijalni status poput veleposlanstva. Rusi to stalno pokušavaju. I srpska vojna i civilna služba premrežena je ruskim utjecajem."

Nedopustiva situacija u de facto Trećem svjetskom ratu

Komentirajući činjenicu da Hrvatska još nema šefa Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA), Letica je rekao da se to, po njemu nedopustivo pitanje u ovim vremenima, reflektira na odnos između dva najvažnija čovjeka u državi, predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni bi trebali svoje interese, antipatije i animozitete podrediti nacionalnim interesima jer, zato smo ih izabrali, oni su prvi u očuvanju nacionalnih interesa, oni rukovode službama, donose smjernice za rad. To je nedopustiva situacija, ali nažalost situacija je slična u diplomaciji, u hrvatskoj vojsci i sad vidimo u službama. Nadam se da će razum proraditi, da će sjeti i imenovati šefa sigurnosno-obavještajne službe kad smo po nekim analitičarima već u Trećem svjetskom ratu koji se nasreću ne vodi nuklearnim, nego više kibernetičkim oružjem."

'Moguće je da Vlada ništa ne zna o prodaji udjela u Fortenovi'

Dotaknuo se i prodaje udjela u Fortenovi ruske Sberbanke arapskom ulagaču. Na pitanje koliko službe prate ovu situaciju i je li moguće da Vlada ništa ne zna, Letica kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nadzora nad službom, sustavi funkcioniraju samo je pitanje nivoa funkcioniranja i koliko mogu, kad nema čelnog čovjeka, ozbiljno zahvatiti neku situaciju. Što se tiče rada službi, one rade. U normalnim situacijama nadzor nad velikim kompanijama od strateške važnosti sigurno je jedan od prioriteta. Moguće je da Vlada ništa ne zna. Ovisi kako su bile upoznate službe ili koje su podatke imale u početku o tim razgovorima i pregovorima. Ako su imali podatke, prema tome razrađuju daljnje postupanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dodao je da nacionalna sigurnost nisu samo vojska i policija, "nego i gospodarstvo, energetika, financije, sve što određuje život običnog čvojeka i cijelog društva".

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo