NASILNICI IH ČUJU

SIGURNE KUĆE U HRVATSKOJ SU POPUNJENE: Zbog pandemije je ženama teže prijaviti nasilje

Zbog epidemije koronavirusa ženama je teže prijaviti obiteljsko nasilje, a da ih počinitelj ne čuje ili ne vidi

Sigurnih kuća za žene žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj nema dovoljno. Cilj je otvoriti po jednu u svakoj županiji. Uz to, i pandemija otežava žrtvama, jer im je zbog izolacije teže prijaviti nasilje policiji. Kako objašnjava voditeljica sigurne kuće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Iskrica Strčić, situacija s koronavirusom dovela je do toga da žrtve rijetko uspiju prijaviti nasilje, bez da ih počinitelj čuje ili vidi.

OPORBA PROSVJEDOVALA U SABORU: Okretanjem leđa pokazali nezadovoljstvo zbog neizglasavanja izmjena Kaznenog zakona

“Isti je trend, od 2007. godine kada smo započeli naše djelovanje, zapravo svake godine broj nasilja raste, ali naš maksimalan broj je 16 korisnika”, objasnila je Strčić za Dnevnik.hr, dodajući kako je njena sigurna kuća od početka pandemije uvijek popunjena. Zbog toga surađuju s drugim kolegama, nastojeći pronaći sigurno mjesto za svaku žrtvu nasilja.

PLENKOVIĆ PROGOVORIO O NASILJU NAD ŽENAMA: ‘Skloništa su nam popunjena 45 posto, to je veliki broj za društvo koje je protiv nasilja’

Strčić savjetuje ženama koje dožive bilo koji oblik nasilja da se najprije jave Centru za socijalnu skrb, a zatim i u policijsku postaju. Brojne organizacije civilnog društva imaju savjetovališta kroz koja pružaju pomoć i potporu u najtežim trenucima.

ORGANIZACIJE TRAŽE ZAUSTAVLJANJE ‘PANDEMIJE NASILJA NAD ŽENAMA’: ‘Neka se pošalje poruka kako je ovo nacionalni prioritet’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr