Aktivistica za ljudska prava te jedna od osnivačica zaklade Solidarna, Sanja Sarnavka u Novom danu N1 Televizije govorila je o tragičnoj smrti djevojčice iz Nove Gradiške, a komentirala je i stanje u sustavu socijalne skrbi. Sarnavka se osvrnula i na kaznenu prijavu koja je podnesena protiv Jelene Veljače i Nataše JanjićMedančić.

'Nepotrebna i loša poruka'

"Ova tužba mi se čini kao još jedan kamenčić u tužnom mozaiku socijalne zaštite i cijelog tog sustava, kao potpuno nepotrebna i sasvim loša poruka jer je i u našoj javnosti bilo toliko negativnih reakcija na voditeljicu inicijative i toliko govora mržnje koji je meni apsolutno neshvatljiv. Jelena Veljača se prvi dan ispričala. Ljudi su bili u šoku i na koga će prvo nasrnuti nego na one za koje misle da su dogovorni", rekla je Sarnavka za N1.

Smatra da su izjave ravnatelja Centra za socijalnu skrb izazvale nekontrolirane reakcije. "Nevjerojatno mi je da se Komora niti jednom riječju ne osvrće na izjavu smijenjenog ravnatelja koja je zbilja bila katastrofalna za zdrav razum i nitko je ne može opravdati. Kada netko tko je prvi u tom sustavu izjavi da se dijete dvije i pol godine možda samo ozlijedilo i imalo fatalne posljedice i ona izjava u kojoj je rekao da su se oni vjenčali pa je bio pravi trenutak da im se dodijeli dijete", istaknula je.

O problemima u sustavu socijalne skrbi

O problemima u sustavu socijalne skrbi se, smatra Sarnavka, ne raspravlja osim u iznimnim situacijama, odnosno slučajevima kada dođe do tragedije. "Najveći je problem što se o takvim stvarima kao što je rad centara i ovakvim situacijama ne razgovara osim u situacijama kad se dogodi neka strašna tragedija, kad su povišene emocije i kad se neki osjećaju ugroženima. Ne priča se u vrijeme mira kada bi trebalo vidjeti što se i na koji način se u kojoj situaciji treba postupati. Jako malo suradnje postoji u javnosti. Ne sjećam se da je Komora ili bilo tko iz sustava socijalne zaštite postavljao pitanja javnosti, institucijama i ministarstvu", rekla je.

'Kako je osuđeni nasilnik mogao dobiti dijete?'

"Nešto ne štima", rekla je Sarnavka, ističući kako procjena obitelji nije bila dobra u slučaju malene Nikoll. "Kako je jedan osuđeni nasilnik mogao dobiti dijete samo zato što se vjenčao? Očito da procjena nije napravljena kako valja i mogu dati stručno mišljenje da nije bilo propusta, ali mislim da zdrav razum govori da je bilo problema.

Nemoguće da strukovne udruge u ovom slučaju ne mogu utvrditi nikakvu odgovornost. Mogu me proglasiti nestručnom i zlonamjernom, ali radila sam 20 godina na problematici nasilja u obitelji i vidjela sam svašta. Sustav ima problema i o tome sada trebamo smireno razgovarati i vidjeti kako se to može riješiti", dodala je Sarnavka.

Reakciju inicijative Spasi me smatra spontanom te da ih Komora nije htjela uključiti u cijelu priču i pomoći im da shvate problematiku. "U normalnom svijetu činilo bi mi se kako je prekrasno da se jedna poznata javna osoba osjetila pogođenom jer je i sama majka i htjela je nešto učiniti da se situacija promijeni i onda je pola javnosti osuđuje i idu laži da su osnovale udrugu i dobivaju novac", zaključila je Sanja Sarnavka.