Sami smo si krivi za ono što nam se dogodilo

12.3.2010.
23:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Za većinu onoga što nam se dogodilo mi smo odgovorni sami, većinu onoga što nam se dogodilo napravili smo sami sebi ili jedni drugima", rekla je Vesna Pusić sudionicima konferencije što je u organizaciji srbijanske Liberalno demokratske partije održana u Beogradu.

"Ustrajati na tome da ne budemo isti kao oni koji su činili zločine, sigurno je jedna od važnih poruka Zorana Đinđića", istaknula je Pusić i dodala kako je "naš zadatak da, to što mislimo, znamo i možemo učiniti, u našim društvima pretvorimo u ono što će biti njihova budućnost."

"Europa je onda samo jedno dugoročno institucionalno jamstvo da će možda države na našem terenu početi trajati dulje od ljudskog vijeka, što do sada nije bio slučaj", rekla je Pusić.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, slovenski političar Jelko Kacin kazao je sudionicima konferencije kako je uvjeren da bi se Srbija danas, s vladom Zorana Đinđića, približavala okončanju pregovora za ulazak u EU, te da ne bi bilo odgađanja i povremenih odjeka "stare mračne politike iz devedesetih godina".

"Žalim što Srbija nije krenula odlučnije njegovim putem i što neki vodeći političari još nisu u stanju suočiti se s povijesnim istinama i postati pravi čelnici i predvodnici, a ne oni koji idu linijom manjeg otpora", kazao je Kacin.

Izrazio je žaljenje zbog izgubljenih godina koje je Srbija provela u samoizolaciji nakon Đinđićeve smrti što je, kako je rekao, bilo loše za sve Srbe u regiji i kao i za cijeli proces proširenja EU.

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović poručio je na skupu da Srbija ima obvezu surađivati s kosovskim Albancima i Europskom unijom, te s Hrvatskom podijeliti odgovornost za stanje u Bosni i Hercegovini, umjesto da se, kako je rekao, uzajamno optužuju za genocid i time opterećuju Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jovanović i Kacin tijekom dana položili su vijenac na spomen-ploču u dvorištu srbijanske vlade, gdje je Đinđić ubijen 12. ožujka 2003.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali