TJEDNA PROGNOZA

SADA KONAČNO ZNAMO I MNOGI NEĆE BITI SRETNI: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Božić

Prošle godine je prosinac u Hrvatskoj upamćen po rijetko viđenoj suši. Gotovo u nijednom dijelu zemlje nije bilo oborina, a čini se da bi i ovogodišnji prosinac mogao biti vrlo sličan.

Postojana anticiklona koja već neko vrijeme sprječava dolazak vlažnog zraka s Atlantika održava stabilno vrijeme bez oborina nad našim dijelom Europe.

To znači da će nas pratiti većinom stabilno vrijeme uz hladna jutra i relativno ugodne dane.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u nizinskim područjima unutrašnjosti biti niskih oblaka, a mjestimice i magle. Uglavnom u sjeverozapadnim i središnjim područjima ponegdje slaba oborina koja se može smrzavati u dodiru s tlom. Na Jadranu i područjima uz njega bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a kratkotrajna kiša moguća je uglavnom na otocima i otvorenome moru. Vjetar većinom slab, uz obalu ponegdje umjerena bura u okretanju na istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu između 9 i 14 °C.

Jutra u minusu, tijekom dana pretežno sunčano

Što se tiče sutrašnjeg dana, situacija će biti vrlo slična. Prognostičari za utorak na Jadranu najavljuju djelomice sunčano vrijeme, a ponajprije na otocima i otvorenom moru može pasti malo kiše. U unutrašnjosti ujutro će biti magle i niskih oblaka, mogu biti i dugotrajni, a mjestimice je moguća i slaba oborina. Poslijepodne se očekuju sunčana razdoblja. Vjetar slab, na Jadranu umjeren do jak istočnjak i jugo, na sjevernom dijelu bura. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu između 4 i 9. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 10 i 15 °C.

magla_zagreb

Ako pogledamo sedmodnevnu prognozu, diljem Hrvatske se od sutra očekuje razvedravanje, uz pretežno sunčano vrijeme. Ovo vrijedi i za unutrašnjost zemlje, a posebice za jadransku obalu. U unutrašnjosti Hrvatske jutra će i dalje biti okovana minusima, dok će se maksimalne dnevne temperature penjati do 8 stupnjeva. Na obali će naravno biti nešto toplije. Jutra će biti bez temperaturnih minusa, a dnevni maksimalac će se ponegdje penjati čak i do 15 Celzijevih stupnjeva.

Ipak ništa od bijelog Božića

Sedmodnevna prognoza diljem zemlje za nedjelju, odnosno Božić, predviđa oblačno vrijeme, no bez ikakvih oborina – ni kiše ni snijega. U Zagrebu će jutarnja temperatura biti minus 3 Celzijeva stupnja, dok će maksimalna dnevna iznositi samo 4 stupnja.

U Osijeku će jutro biti nešto hladnije, s minus 4 stupnja, ali će zato dnevni maksimalac biti nešto “topliji” – 8 stupnjeva. U Varaždinu će jutro isto kao i u Zagrebu biti na minus 3°C, ali će najviša dnevna biti 6 stupnjeva. U Rijeci će najniža jutarnja temperatura biti 5 stupnjeva, a dnevna ugodnijih 10 stupnjeva. Još topliji bit će Božić u Splitu, gdje prognostičari najavljuju jutro s temperaturom od 5 stupnjeva, a dnevni maksimalac će ići do 11 Celzijevih stupnjeva.

Ako je vjerovati prognostičarima DHMZ-a, ove godine zaista neće biti ništa od bijelog Božića, pa čak niti u Lici i Gorskom kotaru.

Povratak na Net.hr