Riješite papire za stan inače ga nećete moći prodati

Ako niste kao vlasnik stana upisani u zemljišnu knjigu, nego samo u Knjigu položenih ugovora (KPU), od 1. siječnja 2013. nećete moći prodati ili darovati svoju nekretninu. Postupak ‘povezivanja’ sa zemljišnim knjigama vlasnik stana ne može pokrenuti samo za svoj stan, nego za čitavu zgradu.

Uoči ulaska u Europsku uniju dužni smo, naime, staviti izvan upotrebe Knjigu položenih ugovora u koju je upisana većina vlasnika u Hrvatskoj, jer EU ne poznaje dualitet zemljišnih knjiga. Stoga je u svim zgradama do 31. prosinca ove godine nužno pokrenuti takozvani postupak povezivanja, odnosno “prenijeti” sve vlasnike iz KPU-a u zemljišnu knjigu, koja će ulaskom u Europsku uniju biti jedini važeći dokument.

Spomenuti postupak provode upraviteljske tvrtke, a nakon njega nije potrebno provoditi etažiranje zgrade, koje bi, prema riječima upravitelja, “ispalo” duplo skuplje i kompliciranije.

“Nakon provedbe postupka povezivanja KPU-a i zemljišne knjige, konačno će biti uneseni točni podaci o svim posebnim dijelovima zgrade, njihovim vlasnicima, površinama, kao i suvlasničkim udjelima, a na zemljištu više neće biti upisano ‘društveno’ ili ‘općinsko’ vlasništvo, te će svi vlasnici konačno biti ‘uknjiženi’. Od 660 zgrada kojima upravljamo, čak 85 posto ih mora proći spomenuti postupak, dok ih je tek 15 posto ‘uredno’, a riječ je mahom o novogradnjama, izgrađenima nakon 2001. godine”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Toni Šoljan, voditelj Odjela pravnih poslova u Tehnoplastu.

Etažiranje skuplje od ‘povezivanja’

Postupak povezivanja provodi se na temelju postojeće dokumentacije i dva do tri puta je jeftiniji od postupka etažiranja, ovisno o veličini, odnosno površini zgrade. Primjera radi, etažiranje zgrade od 1.000 četvornih metara bruto površine suvlasnike stanova koštat će ukupno 15.000 kuna, dok bi za postupak povezivanja platili oko 8.000 kuna.

Na upit kako vlasnici mogu provjeriti jesu li upisani u zemljišnu knjigu ili u KPU, Šoljan odgovara da im to piše na novijem vlasničkom listu. Postupak “povezivanja” pak ne mogu pokrenuti samo za svoj stan, nego za čitavu zgradu, najjednostavnije preko predstavnika stanara.

Cijeli posao odrađuje upraviteljska tvrtka, a trošak postupka financira se iz postojećih sredstava pričuve ili dodatnim uplatama, ovisno o dogovoru suvlasnika. Najčešći je model, objašnjava Šoljan, povećanje pričuve na razdoblje od šest mjeseci, koliko je očekivano trajanje samog “povezivanja” (60 dana prikupljanje i obrada dokumentacije, 60 dana sazivanje rasprave pred Zemljišnikom, plus jedan do dva mjeseca za ročišta).

Povratak na Net.hr