SVE JE MANJE RIBE, SVE VIŠE MEDUZA / Padaju rekordi u Jadranskom moru, na Žnanju je izmjereno 28 stupnjeva: 'Ribe će dolaziti iz Crvenog mora...'

thumbnail

Visoke temperature i ove godine stvaraju užasne probleme. Dok neki traže spas u hladu, drugi ga traže duboko pod morskom površinom

7.7.2022.
21:07
Play logo

Čini se da nas visoke vrućine ni ove godine nisu zaobišle. Štoviše, čini se da bismo ove godine mogli imati i temperaturne rekorde.

Naime, ovih je dana na splitskom Žnjanu izmjereno blizu 28 stupnjeva u moru. Dok mi tražimo spas pod tuševima, životinje svoj još nisu pronašle, prenosi RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Bit će sve manje ribe i riba će dolaziti sve više iz toplih mora, recimo Crvenog mora, to je nešto što se događa nekoliko desetljeća. Bit će sve više meduza, ovdje u Splitu na neki način nas meduze zaobilaze, ali gore na sjevernom Jadranu to je uobičajena pojava, jer one obožavaju toplo more", objašnjava Ivica Vilibić s Instita Ruđer Bošković.

Image
MEDITERAN KAKAV NIKAD NIJE BIO /

Meduze u Istri i pomor riba u Dalmaciji: Stručnjak objašnjava što se to događa s Jadranskim morem

Stručnjak ističe kako more prekriva preko dvije trećine planeta Zemlje pa je jasno da od mora i nastaje klima. Začarani je to krug.

"Kao što ste primijetili u zadnje vrijeme kad imate smanjene vjetrove, visoku temperaturu zraka, kad imamo malo padalina to ponovno dodatno djeluje na more koje onda postaje sve toplije, a onda to toplije more ponovno dodatno djeluje na klimu. Dok se ne uhvatimo u koštac sa ovim klimatskim promjenama, odnosno uzrocima, situacija će biti sve gora i gora", tvrdi Alen Soldo sa Sveučilišnog odjel za studije mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ipak, ronioci ističu da je na deset metara ispod površine mora, sasvim ugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na 10-12 metara dubine temperatura je oko 18-20 stupnjeva. Dublje, idite dolje. Osim što je hladnije to je i jedno novo iskustvo", kaže Svjetlana iz Ukrajine.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo