TROŠIO TUĐE

‘SVE JE TO PLAĆENO NOVCEM GRAĐANA’: Ministar Panenić uhvaćen u nezavidnoj situaciji

Ministarstvo gospodarstva tvrtki Paradigma platilo je produkciju, režiju, realizaciju i zakup medijskog prostora za emisiju ‘Izazovi napretka’ u kojoj su se ljetos promovirali projekti Ministarstva, piše Jutarnji. Sve to plaćeno je novcem poreznih obveznika.

‘Produkcija, režija i realizacija televizijske emisije u trajanju od 15 minuta, količina 4… Cijena 15.760 kuna, iznos 63.040 kuna… Ukupno s porezom 78.000 kuna’, nalazi se na samo jednom od računa koje je tvrtka Paradigma d.o.o. iz Osijeka u srpnju ove godine izdala Ministarstvu gospodarstva za usluge snimanja televizijske emisije u kojoj se promoviraju projekti Ministarstva.

Riječ je o emisijama ‘Izazovi napretka’ za koje je Ministarstvo gospodarstva tijekom predizborne kampanje zakupljivalo medijski prostor na nizu lokalnih televizija.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) nije komentirao navedeno.

PANENIĆ O BADELU I NARODNIM NOVINAMA: ‘Štitio sam imovinu građana, ne znam koje sam zakone prekršio’

HDSSB prijavio Ministarstvo gospodarstva DIP-u

Emisiju je prvi primijetio HDSSB koji je Panenića ljetos prijavio DIP-u zbog povrede izborne promidžbe. Za emisiju su naveli kako je ‘bilo vidljivo da je riječ o sponzoriranoj emisiji koju plaća Ministarstvo’.

Na to je reagiralo i Etičko povjerenstvo.

‘Etičko povjerenstvo smatra da bi sudionici izbora koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati ponašanje opisano u prigovoru. Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave’, naveo je predsjednik povjerenstva Zvonko Kusić.

Prema dokumentaciji do koje je došao Jutarnji, tijekom ljeta Ministarstvu gospodarstva račune za zakup medijskog prostora izdali su: Televizija Slavonije i Baranje na iznos od 45.000 kuna, Vinkovačka televizija u iznosu od 59.231 kune, Osječka televizija za 25.875 kuna, Jabuka TV na iznos od 48.000 kuna.

Mreža TV izdala je četiri računa: jedan na iznos od 12.000 kuna, drugi u iznosu od 60.000 kuna, treći na iznos od šest tisuća kuna i 12.000 kuna. Zatim je tu Slavonsko-brodska televizija, koja je izdala račun od 14.250 kuna…

VRDOLJAK UZVRAĆA UDARAC: ‘Panenić dobro zna kako je Petrov obnovio muzej i kino u Metkoviću!’

Ministarstvo gospodarstva platilo ukupno sedam računa

Tvrtki Paradigma d.o.o. izdano je sedam računa ukupne vrijednosti od oko 197.000 kuna. Direktor Boris Šibila potvrdio je kako je taj posao odrađen za Ministarstvo gospodarstva te kako je navedeni iznos točan.

‘Mi nemamo veze s nikakvom politikom’, rekao je Šibila, čija je tvrtka snimila ukupno deset emisija, od kojih se u četiri pojavio tehnički ministar Panenić.

Dokumenti pokazuju kako je Ministarstvu izdan račun za ‘video snimanje s tri kamere i mobilnom režijom, tri kamermana, snimanje u studiju, usluge stilistice, voditelja, tonsko snimanje, ton-majstor, najam vanjske rasvjete, oprema i design studija, majstor rasvjete, režija, online/offline efekti, usluga postprodukcije, izrada računalnim animacijama, jinglova i postprodukcijskih video efekata, TV montaža slike i tona u nelinearnoj digitalnoj montaži, sinkronizacija, grafička obrada i izrada mastera. Sve to stajalo je 78.800 kuna.

Ugovore je u ime Ministarstva gospodarstva potpisivala Monika Radl Tomas, savjetnica ministra Panenića. Ona je u jednom od e-mailova upozorila jednu televiziju da 10. rujna ne reprizira emisiju, jer vrijedi izborna šutnja.

Povratak na Net.hr