Play ponuda

APEL ZA ISTINOM / Iz HDU-a reagirali na izjavu Obuljen Koržinek o predloženom Zakonu o autorskim pravima; Od nje traže odgovore na ova pitanja

'Ovim putem javno molimo ministricu da svojim izjavama prestane obmanjivati javnost', pišu iz HDU

25.6.2021.
13:12
Play ponuda

Iz Hrvatske diskografske udruge (HDU) danas su reagirali na izjavu koje je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dala za jučerašnji RTL Direkt.

Naime, ministrica kulture komentirala je burne reakcije na predloženi Zakon o autorskim pravima i srodnim pravima i za RTL Direkt rekla:

"Izvođači i diskografi su upućeni jedni na druge, oni surađuju u svim situacijama jer jedni bez drugih ne mogu. Vjerujem da će se, bez ovakvih objeda i neistinitih teza, moći postići kompromis kojim će biti zadovoljni i jedni i drugi. Ni jedni ni drugi neće biti potpuno zadovoljni, ni diskografi ni izvođači, potrebno je naći kompromis.

Reagirala i HDU

Ova neistinita priopćenja diskografa koje objavljuju zadnjih dana u cijelosti odbacujem, smatram ih pritiskom i lobiranjem - legitimno, svatko se zalaže za svoja prava - ali važno mi bilo da to bude utemeljeno na činjenicama", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek (HDZ) ministrica kulture i medija.

Reakciju Hrvatske diskografske udruge (HDU) naslovljenu s "Apel za istinom" prenosimo u cijelosti:

"Jučer je u prilogu RTL Direkta kod Zorana Šprajca ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek ponovno dala manipulativne izjave bez utemeljenja, a u skladu sa svojom osobnom strategijom prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Žele odgovore na ključna pitanja

Ovim putem javno molimo ministricu da svojim izjavama prestane obmanjivati javnost i da u skladu sa svojom funkcijom napokon započne dijalog sa svim stranama na koje se ovaj Zakon odnosi, a posebno da napravi analizu svog prijedloga Zakona i usporedi ga s EU Direktivom koja bi se trebala implementirati u hrvatsko zakonodavstvo, budući da je Republika Hrvatska dio europske regulative, a ne balkanske.

S obzirom na njezine jučerašnje izjave kako Hrvatska diskografska udruga širi neistine i ne govori na temelju činjenica, ljubazno molimo uvaženu ministricu da odgovori javnosti, a posebno stručnoj, na sljedeća ključna pitanja:

  1. Je li neistina da se od listopada 2019. godine kada je započela implementacija EU Direktive sastala samo jednom s predstavnicima Hrvatske diskografske udruge (HDU), dok se s predstavnicima Hrvatske glazbene unije (HGU), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) te Hrvatskog društva skladatelja (HDS) viđa redovito što službeno, što neslužbeno, čime se može zaključiti da je u ovom procesu pristrana?
  2. Je li neistina da na mnogobrojne dopise poslane od strane HDU-a nije odgovorila niti na jedan?
  3. Je li neistina kada zaključujemo da je tematska sjednica unutar Odbora za medije Hrvatskog sabora očigledno sazvana samo pro forme te kao pokriće ministrici za ”kvazi dijalog”, kada je već idućeg dana ministrica imala svoju, kompletno novu, verziju Zakona?
  4. Je li neistina da je njezin prijedlog Zakona koji je poslan u daljnju proceduru protivan cilju EU Direktive te je mješavina interesnih želja vodećih ljudi HGU-a i HUZIP-a i možda i nje osobno?
  5. Je li neistina da će novi prijedlog Zakona koji je poslala u daljnju proceduru osigurati HUZIP-u monopolno pravo na prikupljanje naknade od digitalnih servisa iako je to u suprotnosti s EU Direktivom?
  6. Je li neistina da ministrica ovim prijedlogom Zakona daje HUZIP-u ovlasti koje ima jedino sud, a to je da ocjenjuju valjanost Ugovora između izvođača i glazbenih izdavača, a koji se već godinama uredno ispunjavaju?
  7. Je li neistina da ministrica ovim prijedlogom Zakona, a protivno Ustavu RH, glazbenim izdavačima de facto oduzima pravo vlasništva na snimkama, ulazi u privatnopravne odnose između izvođača i glazbenih izdavača te ograničava prava izvođača na slobodan izbor i ugovaranje?

'Zabrinuti smo...'

Hoće li ovim Zakonom kao što je dobro zaključio Zoran Šprajc „ispod radara” ministrica progurati novi model poslovanja glazbene industrije koji će njoj ili njezinim bliskim osobama osigurati mjesečnu životnu rentu od nekoliko desetaka tisuća kuna kao zaslugu za manipulacije koje radi u podmetanju ovog Zakona?

Ministrica mora shvatiti da ona nije ovdje u svojoj funkciji nego u funkciji poreznih obveznika i svih dionika kreativnih i kulturnih industrija za njihovu dobrobit. Zabrinuti smo da li ministrica uopće informira premijera Plenkovića o svojim postupcima ili ga jednostavno zaobilazi jer, možda ovo za nju nije strateško nego manipulativno osobno pitanje za razliku od Hrvatske diskografske udruge i izvođača za koje je ovo povijesni trenutak koji određuje njihovu financijsku i egzistencijalnu budućnost te razvoj. Očekujemo da se ministrica očituje u najkraćem mogućem roku i odgovori istinito na sva pitanja", poručuju iz Hrvatske diskografske udruge (HDU).

Play ponuda
Play ponuda