PREDSJEDNICA-SOLISTICA

RASKOL ILI TRZAVICA: Je li Kolinda mimo HDZ-a sastavila svoju vladu? Evo i imena…

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povjerila je mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću u poslijepodnevnim satima 23. prosinca prošle godine. No, još tog prijepodneva mediji su objavili da je ‘gotovo sigurno’ kako će kandidat Domoljubne koalicije za mandatara biti Damir Vanđelić, onvesticijski direktor Adris Grupe.

Čak je i sam Vanđelić tog dana novinarima zagonetno poručivao neka “putse stvari da se odvijaju kako treba”.

Je li Vanđelić bio mamac ili ozbiljni kandidat?

Nakon što je tog poslijepodneva predsjednica povjerila mandat dotad široj javnosti nepoznatom Oreškoviću, Vanđelićevo ime palo je u zaborav. Ispalo je da je tih dana trebao poslužiti kao ‘zec’ medijima koji su se dali u lov odnosno potragu za ‘zagonetnim’ mandatarom.

No, ako je suditi po onome što pišu 24 sata, Vanđelić uopće nije bio ‘mamac’ na koji su se mediji trebali uloviti dok se s druge strane dogovaralo s Oreškovićem, već je doista trebao biti na čelu tehničke vlade koju je, ne vjerujući u dogovor HDZ-a ili SDP-a s Mostom, sama sastavila predsjednica Republike.

STRUČNJACI SUGLASNI: “Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora”

Politički šaroliki tim stručnjaka

To je, pišu 24 sata, ujedno i razlog zašto se predsjednici Grabar Kitarović žurilo u sazivanju konstituirajuće sjednice Sabora i sastavljanju vlade.

Sama je navodno sastavila vladu koja je trebala preuzeti vlast, a kandidati za ministre, također su navodno dolazili jedan po jedan u njezin ured na Pantovčaku.

Uz nesuđenog mandatara Vanđelića, kojeg je proljetos predsjednica imenovala u Vijeće za domovinsku sigurnost, u igri je bio i njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, koji je trebao preuzeti ministarstvo uprave. Bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac navodno je trebao postati ministar vanjskih poslova, a Boris Jokić, pomoćnik ministra obrazovanja u dosadašnjoj Milanovićevoj vladi, trebao je doći na čelo istog.

FORSIRANJE IZVANREDNE SITUACIJE: “Predsjednica traži alibi za ustavni puč”

Htjela na prijevremene izbore s ‘ekipom’

Umirovljeni general Damir Krstičević trebao je, po toj verziji priče, biti ministar obrane, a vjerojatno će to postati u Oreškovićevoj vladi. Na čelo ministarstva socijalne skrbi i mladih trebala je doći Bruna Esih, koja je lani bila predsjedničina izaslanica na komemoraciji u Bleiburgu.

Navodno je Kolinda Grabar Kitarović toliko bila oduševljena svojim kadrovskim odabirom, da je prvotno planirala s tim timom izaći i na prijevremene izbore, pišu 24 sata. koje zaključuj da je između Grabar Kitarović i Tomislava Karamarka ‘otpočeo veliki rat’.

PREDSJEDNICA RAZOČARALA HDZ: Očekivali su da će im ‘iz prve’ povjeriti mandat

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr