RADNICI ĐURE ĐAKOVIĆA PONOVO U ŠTRAJKU: / 'Nestrpljivi smo i gladni, još čekamo plaće za listopad'

'Jučer je isteklo mirenje, mi nemamo druge nego ići u štrajk', poručio je Barić.

27.11.2019.
15:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Radnici slavonskobrodske Đuro Đaković grupe za proizvodnju vagona, tramvaja, specijalnih vozila i strojeva od četvrtka će ponovno štrajkati zbog neisplate plaća za listopad, najavili su u srijedu predstavnici radnika i sindikata.

"Radnici su nestrpljivi i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva gospodarstva.

U ministarstvu ih je, kaže, primio zamjenik ministra koji im nije odgovorio - kada će radnici dobiti plaću, kada kreću investicije ni kada će biti imenovane nove uprave, budući da su i uprava grupe i uprava članice Specijalna vozila podnijele ostavke.

"Jučer je isteklo mirenje, mi nemamo druge nego ići u štrajk", poručio je Barić.

Traže da im Vlada kaže ima li uopće nade

U Ministarstvu gospodarstva dobili su informaciju da će ministar Darko Horvat iduću srijedu doći u Brod i obratiti se radnicima. Barić traži da ministar radnicima konkretno kaže postoji li budućnost i investicije za Đuru Đakovića.

Podršku radnicima daju Sindikat metalaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a Siniša Kosić iz Sindikata metalaca najavio je prosvjede na lokalnoj razini i na Markovu trgu dok Vlada i drugi pojedinačni vlasnici ne donesu nekakva rješenja.

"Ne smije se dopustiti da ljudi ne dobivaju plaće u tvrtki u kojoj država ima udio u vlasništvu. Radnici nisu krivi što tvrtka nije likvidna, to je odgovornost uprava koje su dale ostavke, ali, umjesto da su otišle, ostale su u tvrtki i dobivat će i dalje plaće", istaknuo je Kosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Željko Klaus, potpredsjednik SSSH za gospodarstvo, poručio je da radnici od ministra Darka Horvata očekuju da im konkretno kaže kada će dobiti plaću, te koji će strateški partner i kada ući u tvrtku.

Klaus: Prosvjedi radnika Đure Đakovića neće biti mirni kao oni prosvjetara

Premijera Andreja Plenkovića pozvao je da se uključi u rješavanje problema jer je to prevelik problem da bi ga rješavali pomoćnici ministra.

Klaus poručuje da će se sindikat uključiti i u planiranje budućih akcija, koje neće biti tako mirne kao prosvjedi prosvjetara jer se radi "o malo drugačijem soju ljudi".

"Ministre, dođite u Brod s plaćama, konkretnim rokovima i novim upravama", pozvao je Klaus Horvata.

'Ako krene otezanje, ovaj problem ide na stol Plenkovića'

Ministar Horvat početkom je mjeseca izjavio kako se budućnost te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i vladom SAD-a.

"Očekujemo da u srijedu ministar progovori o tome o kojim je strateškim partnerima riječ. Tražimo konkretne odgovore. Ako krene otezanje, onda sav ovaj problem ide na stol Andreja Plenkovića", poručio je Klaus.

Radnici Đure Đakovića štrajkali su od 24. listopada do 11. studenoga zbog neisplate plaće za rujan, jer je račun grupe bio blokiran od 30. listopada do 8. studenoga.

Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće, radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi.

No, nedugo nakon toga, 14. studenoga, poslovni računi Đure Đaković grupe ponovno su blokirani i radnicima nisu isplaćene plaće za listopad.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali