DVOSTRUKA NAPLATA

RADE VANI, A POREZ PLAĆAJU HRVATSKOJ: Evo kako se ispisati iz registra hrvatskih poreznih obveznika

Emigranti moraju regulirati svoj porezni status kako ne bi morali plaćati dvostruki porez.

Naime, hrvatska Porezna uprava nakon ulaska u Europsku uniju razmjenjuje sa svim državama članicama podatke o dohocima koje državljani ostvaruju u inozemstvu. Novija generacija emigranata morat će napraviti određene regulacije u svom poreznom statusu kako se ne bi dogodilo da porez moraju dvaput plaćati, piše Večernji list.

Zatražite ispis iz registra hrvatskih poreznih obveznika

‘Svi koji na dulje vrijeme ili trajno odlaze iz Hrvatske, trebali bi zatražiti ispis iz registra hrvatskih poreznih obveznika kako ih Porezna uprava ne bi pozvala da poreze plate Hrvatskoj iako su dohodak zaradili u nekoj drugoj zemlji ‘, rekla je porezna savjetnica Lucija Jerža Turković.

To mogu učiniti svi oni koji izvan Hrvatske borave više od 183 dana u jednoj ili dvije godine. Naime, doprinosi se prema međunarodnim pravilima plaćaju u zemlji u kojoj osoba radi, neovisno o njezinu državljanstvu.

POvrat poreza

Kome je procedura otežana?

Takva će procedura ipak biti teža onima koji u Hrvatskoj imaju stanove u vlasništvu ili im obitelj i dalje ovdje živi. Oni će morati ostati hrvatski porezni obveznici. Kod stranog će im se poslodavca onda priznati domaće porezne olakšice i plaćeni porez u inozemstvu jer se isti dohodak ne može dva puta oporezivati prema ugovorima čija je potpisnica i Hrvatska.

Osim toga, propisi nalažu da svi koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj prijave i svoje inozemne dohotke. Tako će se, na primjer, dohodak onih koji zarađuju u Njemačkoj, Irskoj ili nekoj drugoj stranoj zemlji, obračunavati prema hrvatskim propisima o oporezivanju, a od porezne će se obveze oduzeti onaj porez koji je u stranoj zemlji već plaćen ili će doći do oporezivanja razlike, prenosi Večernji.

Turković dodaje da hrvatski građani koji rade u stranim zemljama više neće morati podnositi godišnje porezne prijave nakon što se ispišu iz registra hrvatskih poreznih obveznika.

Oni koji ne prijave ili odjave prebivalište u propisanom roku, morat će platiti kaznu za prekršaj u iznosu od 500 do 5000 kuna.

porezna

Objašnjenja o regulaciji poreznog statusa možete pronaći na stranicama Porezne uprave.

APSURD POREZNE POLITIKE: Otišao raditi u Irsku, a zbog toga što nije odveo i obitelj, Hrvatskoj duguje tisuće eura

 

 

 

Povratak na Net.hr