'U ovom periodu je sklizak teren. I 1. lipnja po meni je prerani trenutak da se mjere relaksiraju', rekao je Srića

Pulmolog Saša Srića gostovao je u "Studiju 4" HTV-a gdje je rekao da je stanje u KB Dubrava prilično dinamično, brojka je manja nego proteklih tjedana, ali je broj novoprimljenih hospitaliziranih između 30 ili 40 pacijenata, javlja HRT.

"Otpuštamo upola manje. Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili to još uvijek ne možemo reći", istaknuo je Srića.

O britanskom soju

U trećem valu najprisutniji "britanski soj" koji, kako tvrdi Srića, pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. "I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata respiratorno 'urušava' i dolazi do prebacivanja u jedinice intenzivnog liječenja", kaže.

Smatra da "covid putovnice" apsolutno nisu diskriminacija. "To je činjenično i vrlo bitno da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. Covid putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni. Rizik obolijevanja od Covida je znatno veći od nuspojava", rekao je.

'Skidanje maski je nedopustivo'

Srića želi vjerovati da neće doći do reprize na jesen, ali da četvrti val ne možemo isključiti. Ističe da bolest nema sezonalni karakter te da je moguće i treće docijepljivanje.

"Uspijemo li dovoljno procijepiti populaciju, i pridržavati se epidemioloških mjera, a kad sam čuo u javnom prostoru da ćemo u šestom mjesecu skidati maske, to je nedopustivo uopće pomišljati, a kamo li o tome razgovarati, naravno sve ovisi o tome hoće li biti mutacija, ali i ova cjepiva štite od smrti", rekao je Srića.

Za turističku sezonu kaže da nije preoptimističan. Ističe da razumije da su ljudi željni rada, ali da nije vrijeme da se mjere relaksiraju.

"U ovom periodu je sklizak teren. I 1. lipnja po meni je prerani trenutak", dodao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.