OVO JOŠ NITKO NIJE PRIZNAO

PUKOVNIK HV-A VINKO ŠTEFANEK POTVRDIO: ‘Ja sam zapovijedao Đuri Matuzoviću u Orašju!’

Odvjetnik generala Đure Matuzovića, jednog od deset bivših pripadnika HVO-a uhićenih u Orašju, izjavio je nakon uhićenja svoga štićenika da su postrojbe HVO-a u Bosanskoj Posavini tijekom rata bile podređene Hrvatskoj vojsci.

Potvrdio je to večeras za N1 televiziju Vinko Štefanek, pukovnik Hrvatske vojske, rekavši da je upravo on zapovijedao postupcima HVO-a na području Orašja i Istočne Posavine. Dosad su brojni dokumenti upućivali na takvu zapovjednu hijerarhiju, no ovo je prvi put da jedan visoki časnik HV-a to javno izjavljuje.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BiH: ‘Uhićene u Orašju se ne sumnjiči za zajednički zločinački pothvat’

“On nikada ništa nije učinio bez odobrenja”

“To možete objaviti, pod zapovijedanjem Operativne grupe Istočna Posavina. Zapovjedna crta je bila jedina. Nešto se tu malo uplitao general Stipetić, on je bio zapovjednik zbornog područja Đakovo, ali vrlo malo”, kazao je Štefanek.

Na pitanje znači li to da je on izravno zapovijedio sve postupke koje je HVO izveo na području Orašja, Štefanek je kratko kazao: “Točno.”

Što se tiče ratnih zločina na to području, Štefanek kaže da ih uglavnom nije bilo.

“Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša, ali što se tiče Matuzovića, on nije ništa. On je jedan iznimno korektan, pošten i dobar čovjek. To možete svima objaviti. Taj nikada ništa nije napravio bez dozvole i odobrenja, i štitio je interese Hrvata u Orašju”, kazao je Štefanek u telefonskom razgovoru za N1 televiziju.

BRAMMERTZ O UHIĆENJIMA U ORAŠJU: ‘Hrvatska Vlada ometa pravosudnu suradnju’

Generalov odvjetnik zahvalio Štefaneku

Odvjetnik generala Matuzovića, Almin Dautbegović, kazao je nakon Štefanekove izjave da mu je zahvalan što se javio i otkrio identitet.

“Došli smo do ove točke tko je zapovijedao na tom području u tom vremenu. Slažem se i sa svim ostalim što je vaš sugovornik rekao. Nije postojao organizirani zločin, i još manje da je general Matuzović to vodio, To je sad stvar dokazivosti suda, o zapovijednoj odgovornosti. Ponavljam, drago mi je što se javnosti oglasio pukovnik koji je zapovijedao na ovom području.”

HRVATSKI DRŽAVNI VRH VEĆ DVIJE GODINE ZNA ZA SLUČAJ ORAŠJE! ‘Ovo je jasna poruka međunarodne zajednice Zagrebu…’

Povratak na Net.hr