PRVI ZAKON KOJI BI DONIJELI DA DOĐU NA VLAST I JOŠ ČETIRI BITNA PITANJA: / Pet političara iz manjih stranaka otkrilo je svoje namjere

Petero političara dalo je svoje mišljenje o neradnoj nedjelji, smanjenju broja županija, Angeli Merkel i Viktoru Orbanu, legalizaciji marihuane i prvom zakonu kojeg bi donijeli da dođu na vlast

2.6.2020.
22:20

Što misle HDZ i SDP ionako svi znaju. No, tu je i popis političara koji računaju na glasove birača kako bi ušli u novi saziv Sabora. Više-manje sve se zna i o ustašama i partizanima, pa je RTL postavio pet konkretnih pitanja petero političara koji nisu tako često u eteru. To su Marijana Puljak (Pametno), Dalija Orešković (Stranka s Imenom i prezimenom), Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti/Domovinski pokret).

Neradna nedjelja?

Hrvoje Zekanović: "Za neradnu nedjelju, a svi koji moraju raditi taj dan neka budu adekvatno plaćeni."

Dalija Orešković: "Pravo na rad je jedno od Ustavom predviđenih prava isto tako i sloboda tržišnog poduzetništva."

Tomislav Tomašević: "U ovim trenucima da, neradna nedjelja sve dok se ne ispregovara sa sindikatima da se regulira i bude znatno plaćena. Ono što je zakonodavac dužan napraviti je čvrst i transparentan zakonodavni okvir".

Ivan Vilibor Sinčić: "Jedan dan u tjednu treba biti neradan. Konsenzusom unutar firme odrediti koji će to dan biti, zašto ne i nedjelja."

Marijana Puljak: "Nismo za neradnu nedjelju. Država ne smije ograničiti pravo na rad."

Smanjenje broja županija?

Ivan Vilibor Sinčić: "Apsolutno smanjiti broj županija i uvesti šest regija da se smanji korupcija i poveća funkcionalnost."

Tomislav Tomašević: "Apsolutno smanjenje broja županija jer su sada financijski neodržive."

Marijana Puljak: "Hrvatsku treba podijeliti u pet regija i 123 urbana centra kako su preporučili davno već i stručnjaci za upravu. "

Dalija Orešković: "Mi predlažemo da se postojećih 20 županija smanji i da se ukinu i pretvore u pet gospodarskih cjelina, regija. Smatramo da 552 općine treba pretvoriti u 120 administrativnih cjelina."

Hrvoje Zekanović: "Upravo bi redukcija lokalnih samouprava doprinjela jednoj efikansnosti, a ne toliko regionalnih samouprava. Naravno mi smo zato da se i status županija preispita."

Angela Merkel ili Viktor Orban?

Marijana Puljak: "Svakako Merkel. Orban je primjer jednog vladara koji je tijekom ove krize pokazao i poduzimao aktivnosti koje nisu u skladu s vrijednostima EU-a, a to su sloboda, solidarnost i vladavina zakona."

Ivan Vilibor Sinčić: "Niti Merkel niti Orban jer preko MOL-a devastira Hrvatsku, nego je model Živog zida najbolji za Hrvatsku. To je model suvereniteta i razvoja."

Dalija Orešković: "Hmm, zašto ne bismo pogledali neke druge primjere. Meni se osobno najviše sviđa nova premijerka Islanda."

Hrvoje Zekanović: "Kad govorimo o percepiciji Orbana kao suverenista i Merkel kao globalista, e onda smo za gospodina Orbana."

Tomislav Tomašević: "Ako baš moram birati Merkel jer barem je u krizi vezanoj za izbjeglice pokazala neko bolje lice."

Legalizacija marihuane?

Hrvoje Zekanović: "Svi bivši ovisnici koji su prošli pakao teških droga će naglasiti da je marihuana kao opijat bila prvi korak u pakao ovisnosti."

Dalija Orešković: "Smatram da je uporaba konoplje u industrijske i medicinske svrhe pokazala čitav niz prednosti i ne vidim zašto bi to danas više bila tabu-tema."

Tomislav Tomašević: "Da jer je to i trend svugdje u EU-u i u SAD-u. Dekriminalizacija lakih droga."

Ivan Vilibor Sinčić: Mi smo za legalizaciju marihuane jer je to biljka od koje se mogu raditi deseci tisuća proizvoda i definitivno jedna od biljaka budućnosti."

Marijana Puljak: "Da, jednostavno vidimo više koristi nego štete od legalizacije marihuane. Koristi i u ekonomiji i u turizmu."

SDP-OV PRIJEDLOG ZA TRAVU LIBERALNIJI JE OD NIZOZEMSKOG: ‘Donio bi nam desetke milijardi eura, a protive mu se političari na kokainu’

Prvi zakonski prijedlog?

Ivan Vilibor Sinčić: "Prvo bismo donijeli zakon o porijeklu imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Zato što se jedino tim zakonom može stati lopovluku i kriminalu na kraj."

Tomislav Tomašević: "Naš prvi zakon bi bio Zakon o obnovi Zagreba. Zbog toga smo i prosvjedovali."

Marijana Puljak: "Zakon o obnovi Zagreba. Zakon koji treba razmotriti sve stručne primjedbe. Treba ga se donijeti."

Dalija Orešković: "Teritorijalni preustroj, ukidanje županija i pretvaranje tog prostora u pet regija."

Hrvoje Zekanović: "Nismo o toj temi još razgovarali sa svojim koalicijskim partnerom Domovinskim pokrentom, ali mogu reći u svoje osobno ime. Neki zakoni koji su na čekanju, a ja sam ih dao u proceduru su zakoni o zaštiti života."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali