NOVI PROBLEMI ZA JOSIPU RIMAC: / Proširena lista osumnjičenih za davanje i primanje mita - među njima je i bivša ministrica

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Radi se o aferi s vjetroelektranama, a uz Rimac osumnjičeni su i bivša ministrica Gabrijela Žalac, Tomislav Plavšić,

26.4.2021.
15:02
Josip Regovic/PIXSELL
Play logo

MUP je priopćio da je protiv Josipe Rimac, bivše tajnice u Ministarstvu uprave i HDZ-ove dugogodišnje gradonačelnice Knina, nadopunio kaznenu prijavu.

Kako prenosi Večernji list, nije samo u pitanju Rimac nego i još nekoliko osoba. Riječ je o kaznenoj prijavi koja je protiv Rimac i 13 drugih podnesena lani u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o aferi s vjetroelektranama, a uz Rimac osumnjičeni su i bivša ministrica Gabrijela Žalac, Tomislav Plavšić, Domagoj Validžić i Edita Grubišić koji se sumnjiče da trgovanje utjecanjem, davanje mita za trgovanje utjecajem, davanje mita, primanje mita i zlouporabu položaja.

Image
JOSIPA RIMAC POKUŠALA SAKRITI KUĆU NA MORU: /

Odale su je tajne snimke i računi: 'Odlučila sam urediti onaj kat…'

Image
JOSIPA RIMAC POKUŠALA SAKRITI KUĆU NA MORU: /

Odale su je tajne snimke i računi: 'Odlučila sam urediti onaj kat…'

shimmer fallback
shimmer fallback

MUP je o tome priopćenjem izvijestio javnost, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Što im se sve stavlja na teret?

"Sumnja se da je prvoosumnjičena (1980.) u razdoblju od studenoga 2017. do 29. svibnja 2020., u sklopu dogovora i uz novčanu nagradu u iznosu od najmanje 40 tisuća kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao drugoosumnjičeni (1965.) s ciljem pribavljanja znatne nepripadne koristi trgovačkom društvu, koristeći svoj položaj državne tajnice u jednom ministarstvu, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja navedenom društvu na način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-tijekom pregovora navedenog trgovačkog društva s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje jednog vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od šesto osumnjičene (1979.) s kojom je u prijateljskim odnosima da korištenjem svog položaja ministrice te članice Nadzornog odbora banke u državnom vlasništvu, od ostalih članova Nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka. Šestoosumnjičena je na to i pristala, odnosno i sama je učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora banke i predsjednicu Uprave te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku Uprave banke o odobrenju kredita;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-s ciljem osiguranja sklapanja ugovora s jednim trgovačkim društvom kontaktirala je sedmoosumnjičenog (1971.), inače predsjednika Uprave tog društva i od njega zatražila da društvu drugoosumnjičenog (1965.), neovisno o ispunjavanju potrebnih uvjeta, osigura zaključivanje ugovora koji su društvu potrebni za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu, a što je ovaj i učinio;

shimmer fallback
shimmer fallback

-s ciljem osiguranja produljenja statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, prvoosumnjičena (1980.) je kontaktirala četvrtoosumnjičenog (1959.), inače predsjednika Upravnog vijeća pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti, i od njega tražila da društvu drugoosumnjičenog (1965.) neovisno o ispunjavanju uvjeta osigura navedeno, na što je isti pristao premda je znao da navedeno društvo ne ispunjava propisane uvjete. U tom pravcu poduzeo je niz radnji, a zauzvrat je tijekom rujna 2019. godine zatražio od prvoosumnjičene (1980.) da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, što je prvoosumnjičena obećala učiniti;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-od petoosumnjičenog (1978.) je zatražila da, koristeći svoj utjecaj kojeg uživa kao dužnosnik u jednom ministarstvu, osigura donošenje tumačenja tog ministarstva kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da društvo drugoosumnjičenog izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije u slučaju da se ne izgrade sve faze postrojenja vjetroelektrane, u roku važenja prethodnih rješenja o statusu povlaštenog proizvođača električne energije i drugo, a na što je isti pristao te u tom pravcu poduzeo niz radnji.

Play logo

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je prvoosumnjičena (1980.) poticala osmoosumnjičenu (1958.) na zlouporabu položaja i ovlasti tako da je od nje tražila da kao vršiteljica dužnosti jednog državnog ureda u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, za četiri osobe osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje na pojedinim radnim mjestima. Posredstvom prvoosumnjičene, osmoosumnjičena je dostavila navedenim kandidatima pitanja i zadatke prije provođenja testiranja i time im omogućila najbolji rezultat, nakon čega je donijela rješenja o njihovom prijemu u državnu službu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela posebno izvješće, kao nadopunu kaznene prijave od 29. svibnja 2020. godine", stoji u izvješću MUP-a koji je prenio Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo