Play ponuda

PROPAO REFERENDUM U PULI / Gotovo devedeset posto ljudi protiv gradnje hotela, ali izašlo je tek 22,7 posto građana pa glasanje ne vrijedi

Image
Foto: Pixsell

Gradit će se tako, prema svemu sudeći hotel Valkane na Lungomaru

9.10.2022.
21:28
Pixsell
Play ponuda

Referendum za Lungomare u Puli nije uspio jer je u nedjelju izašlo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana, objavili su u nedjelju navečer iz Gradskog izbornog povjerenstva.

Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. 

Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su 'za' promjene GUP-a (protiv hotela), a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je 'protiv' promejna GUP-a (za hotel), dok su ostali listići bili nevažeći.

Na nedjeljnom referendumu Puljani su imali priliku izjasniti se jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Nisu zabilježeni ekscesi

Po riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igora Rakića, tijekom dana na biračkim mjestima nisu zabilježeni nikakvi ekscesi te je referendum protekao u najboljem redu. 

Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno- poslovnih građevina?".

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila više od 11 tisuća potpisa kako bi po važećim pravilima bio raspisan referendum o sudbini Lungomarea, a  Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom. 

Play ponuda
Play ponuda