ZAŠTIĆENA GRAĐEVINA

PRODAJE SE KUĆA U KOJOJ JE ŽIVIO IVO LOLA RIBAR: Vlasnik traži basnoslovnu cifru za tu nekretninu!

Vlasnik kuće u Đakovu, u kojoj je jedno vrijeme sa svojom obitelji živio narodni heroj bivše Jugoslavije Ivo Lola Ribar, objavio je oglas u kojem staru građansku kuću prodaje. Z anju traži oko 320 tisuća eura.

Kuća u Đakovu u kojoj je od 1916. do 1923. godine živio narodni heroj bivše Jugoslavije Ivo Lola Ribar, čije je ime bilo sinonim komunističke omladine, a u kojoj je rođen njegov mlađi brat Jurica, ponuđena je na prodaju na internet-oglasniku po cijeni od 2,394.864 kune, što je približno oko 320.000 eura, piše Glas Slavonije.

Na ploči koja stoji na toj građanskoj kući oronule vanjštine stoji kako je u njoj živio i u njoj vodio svoju “advokatsku kancelariju od 1910. do 1923. godine dr. Ivan Ribar, predsjednik Prezidijuma narodne skupštine FNRJ”. Također stoji kako su ondje prve godine djetinjstva proveli njegovi sinovi Ivo Lola Ribar i Jurica Ribar. Mlađi brat, stoji na ploči, rodio se 26. 3. 1918.

Kuća se nalazi u središtu grada, a izgrađena je 1895. Velika je 320 metar ačetvronih i ima okućnicu od 1622 metra četvrona. Današnji vlasnik Zoran Rončević kaže da je kuća pod zaštitom, a da ju je naslijedio od majke. Njegova mama djevojački se prezivala Živković i od djetinjstva je, kaže, živjela u toj kući, iako u njoj nije rođena.

Naslijedstvo

“I mene zanima povijest te kuće, zapravo, u našu obitelj je došla tako što ju je kupila teta moje bake. Ne znam čak točno ni kada, vjerujem da postoje nekakvi povijesni izvadci. Negdje sam vidio da je kuću gradio neki Prebeg, u ono vrijeme značajna ličnost”, pojasnio je Rončević, koji danas ima čisto vlasništvo nad kućom.

Kuća se prodaje u stotoj godišnjici rođenja Ive Lole Ribara, koji je poginuo 27. studenog 73 godine. Naime, nakon što je bio oslobođen dužnosti tajnika SKOJ-a Ivo Lola Ribar 1943, određen je za šefa prve partizanske vojne misije u Stožeru savezničkoga zapovjedništva za Srednji istok u Kairu. Kada se spremao poletjeti zrakoplovom u Kairo, poginuo je na Glamočkom polju, pogođen, kako navode povijesni podaci, bombom iz neprijateljskog zrakoplova neposredno prije polijetanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr