SAD MALO OZBILJNO

PROČELNIK HGSS-a: ‘Da nije naših šaljivih poruka, tragedija bi bilo još i više’

Osim što bez ikakve plaće riskiraju vlastite živote kako bi spasili druge, HGSS pokušava svim silama spriječiti da do tragedije uopće dođe, a duhovite poruke su itekako vrijedan alat.

Hrvatska gorska služba spašavanja, organizacija koja je volonterska i čiji djelatnici i riskiraju život bez ikakve plaće, a godišnje ima oko 1200 intervencija, pet puta više nego prije desetak godina.

“Od počeka sezone imamo jako puno posla, to su globalni trendvi, sve više turista se bavi outdoor aktivnostima. Da nije naših upozorenja, nasreća bi bilo bilo još i više. To je smisao i naših šaljivih poruka. Tragedija se vrlo brzo dogodi”, upozarava  Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a, prenosi N1.

Posljednja u nizu je upozerenje o Pokemon Go aplikaciji, no HGSS redovito objavljuje poruke kojima duuhovito, ali snažno upozarava na opasnosti divljine.

HGSS UPOZORAVA TURISTE: ‘Poštujte planine i ne lovite Pokemone po Velebitu i Biokovu!’

Na ‘tapeti’ su se našli i selfiji…

…ali i posve neprikladna obuća u planinama.

Osobito snažnu poruku poslali su godine:

“Dragi turisti… U većini slučajeva ćemo vas spasiti . I to besplatno. No, postoji šansa da će prirodna selekcija odraditi svoje. Također besplatno”.

HGSS-U JE DOSTA: Turistima uputili šaljivu, ali vrlo ozbiljnu poruku

Tragedije se mogu izbjeći

Prizmić  ponavlja kako porukama pokušavaju potaknuti turiste da ozbiljno shvate prirodu

“Nesreće se najčešće događaju jer turisti nisu svjesni rizika i olako pristupaju šetnji kroz prirodu. Sunčeva radijacija tijekom ljeta je brza i vrlo lako se dehidrira. Važno je da se ne ide sam u prirodu, da se nekome najavi smjer kretanja i ponese dovoljno hrane i vode”, istaknuo je.

Povratak na Net.hr