ZAGREB JE U PROBLEMU / Tomaševića dočekao kaos: 'Financijska situacija nije dobra, trebat ćemo i vanjske stručnjake. Ali, postoji rješenje...'

Zagrebačkog gradonačelnika danas čekaju sastanci sa 27 pročelnika gradskih ureda

7.6.2021.
9:38
Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića danas čekaju sastanci s pročelnicima gradskih ureda, točnije njih 27, kao i sastanci s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini, piše N1.

Prilikom konstituiranja većine vjerojatno neće biti problema, no Tomašević je u ponedjeljak, prilikom dolaska na posao, naglasio kako je financijska situacija loša.

Fokus na financijama

"Pokazalo se da najveći dio energije sad ide na financijsku situaciju, time se najviše moramo baviti. Dolazili smo svi troje ovdje i za vikend.

Situacija nije dobra financijski jer je posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti. Godina 2019. završila je s gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, čista financijska neodgovornost, 2020. s gubitkom 'samo' 90 milijuna kuna, no kad se gleda i covid pozajmica Vlade i odgođena potraživanja od ZET-a, Holdinga i Voda, onda je taj gubitak puno veći i to je financijska neodgovornost jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo. I treća godina neodgovornosti je ova, 2021., koja je balansirana, napucani su troškovi zbog predizborne godine, a da je balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će se prodati", rekao je Tomašević.

Revidirati plan javne nabave, rezati troškove

Dodao je da su trenutno te tri stvari kombinirane. "Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razni, revidirati plan javne nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna", dodao je.

Govoreći o rebalansu, rekao je da on ovisi o obvezama i odgodi naplata. "Nema još najcrnjeg scenarija, situacija je složena, ali postoje rješenja… Dat ćemo sve od sebe da stabiliziramo financije da se ne osjeti", poručio je.

Vanjski stručnjaci

Upitan imaju li već osobu koja će se baviti financijama, Tomašević je rekao da ima grupu ljudi, no da će biti potrebni i vanjski stručnjaci. "Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili", rekao je.

Dodao je da će biti za plaće te da razgovori sa SDP-om, što se tiče Gradske skupštine, protječu dobro.

Primopredaja vlasti između novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i obnašateljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević, podsjetimo, obavljena je u petak u zagrebačkoj Gradskoj upravi, a novog gradonačelnika zaposlenici su dočekali spontanim pljeskom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen