Goran Radman na konferenciji za novinare je rekao da je sazvana jer nije dobio priliku očitovati se na odluku Nadzornog odbora HRT-a na saborskom Odboru. Na odluku NO-a je jučer poslao i očitovanje, podsjetio je.

"Miče me se isključivo iz političkih razloga"

Naglasio je da procedura koja je prethodila zaključku da ga se razriješi bila "korumpirana i delegitimirana".

"U meritumu zahtjeva za moje razrješenje ne postoji ništa što bi stajalo kao osnova za razrješenje", rekao je. Upozorio je i da bi prihvaćanje takvih razloga moglo imati "ozbiljne i dramatične posljedice po HRT, ali i po Hrvatsku".

"Nemam nikakve dileme da su motiv i povod za moju smjenu političke prirode i da me se miče isključivo radi toga. Svemu tome ste i vi, građani RH, mogli svjedočiti da se s najviših političkih pozicija govorilo da je moj boravak na ovom mjestu nemoguć i da ovaj medij mora više biti na usluzi i raspolaganju nove političke vlasti. Pritom se koriste brojni neistiniti argumenti i obrazloženja, zbog čega ću u daljnjem zakonitom postupku dokazivati svoju nevinost, ali i ukazati građanima da čitavo vrijeme svog mandata od kraja 2012. godine svoj posao radim pošteno, odgovorno, politički nepristrano, u skladu s ovlastima po zakonu o HRT-u", rekao je Radman.

"Politička većina želi nekoga tko će im svjetonazorski ili politički odgovarati"

Radman insistira da nije služio ni jednoj politici ni ikome pogodovao. "Sve objede i instinuiranja o meni osobno i mom poslu bile su isključivo motivirane time da me se u javnosti oblati i dezavuira."

Još uvijek aktualni ravnatelj HRT-a je rekao da odluku o svojoj smjeni doživljava kao "relaksirajuću, jer je ne samo u posljednje vrijeme, već i tijekom cijelog mandata bilo teško i za mene i moju obitelj je to bilo teško, iscrpljujuće i gotovo nemoguće, pogotovo kada je riječ o ugrožavanju mog života i moje obitelji te imovine. Politička većina na ovom mjestu želi nekoga tko će im više svjetonazorski ili politički odgovarati, s tim nemam dilema, ali zakon definira na koji se to način može i smije raditi. Ovo što se sada događa nije utemeljeno u zakonu", kazao je.

Najavio tužbe i podsjetio da je u sličnim uvjetima smijenjen 1990. godine

Kaže da se primjedbe na njega odnose na programski rad, na koji nema utjecaja. Pohvalio se izvrsnim rezultatima HRT-a i zahvalio svojim suradnicima "za sve rezultate koje smo uspjeli postići da HRT financijski izvučemo iz gotovo izvjesnoga stečaja, da je organizacijski osposobimo da se ravnopravno nameće s medijima u okruženju, da potaknemo investicije za njeno osuvremenjivanje i da stvorimo bolje uvjete za njen programski i tehnološki razvoj." Novinarima je poručio da pogledaju Izvještaj o radu HRT-a za 2014., koji, naglasio je saborski odbor nije uvrstio u raspravu.

Najavio je da će pravnim postupkom braniti svoju nevinost te je podsjetio da je puno puta morao dizati tužbe protiv onih koji su neistinito govorili o njemu. Podsjetio je i da je u sličnim okolnostima, kako je rekao, razriješen s mjesta glavnog direktora Televizije Zagreb i 1990. godine.

Novinari su Radmana pitali i o njegovim odlukama, za koje je rekao da nisu uvijek bile dovoljno promišljene, ali da nema problem s time. Kazao je i da je donio neke loše kadrovske odluke, "ali mislim da smo značajno smanjili kriminal i korupciju u HRT-u".

Podsjetimo, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je Saboru da se Radmana smijeni, a HDZ je predložio da se za vršitelja dužnosti ravnatelja imenuje Siniša Kovačić. Za takvu odluku glasalo je sedam članova Odbora, troje je bilo suzdržano, dok nitko nije bio protiv.