POZNATI DETALJI NOVE PONUDE KOJU JE VLADA DALA SINDIKATIMA; VILIM RIBIĆ: / 'Čini nam se zanimljiva, ali još neke stvari želimo znati'

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je kako je riječ o zanimljivoj ponudi,

21.5.2020.
11:10
Patrik Macek/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Pregovori će se voditi tijekom triju sastanaka, i to prvo s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te s predstavnicima državnih službi, donosi RTL.

Vlada je sindikatima javnih službi ponudila da osnovica u lipnju i listopadu ne raste 2+2 nego da to dobiju u siječnju 2021., ako se situaciju poboljša.

Ponudili su im i da se o božićnici raspravlja na jesen, a da zasad ostane ista - 1500 kuna. Prema ponudi Vlade, regresi bi im ostali, možda kroz CRO karticu. Jubilarne nagrade također bi im ostale.

Sindikati ponudu predstavljaju svojim tijelima

Sindikati će tu ponudu sada predstaviti svojim tijelima, ali čini se da većih negodovanja nema. Završni sastanak je u utorak ili srijedu, tada bi se trebali dogovoriti.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je kako je riječ o zanimljivoj ponudi, a jedino Sindikat zdravstva želi znati što će biti s dugovima i zaostacima prekovremenih.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon sastanka je kazao kako su dogovorili da se ono što su izborili štrajkom neće dirati (izjednačavanje koeficijenata).

"Mislim da je razumljivo ako bude prihvatljiva ponuda, da ćemo prihvatiti. Neće se dirati sve ono što smo dobili štrajkom. Na stolu je sve ono što je zajedničko svim javnim i državnim službama. Ponuda je pravedna jer zaposleni u obrazovanju ne bi trebali imati dvostruki udar", rekao je Mihalinec.

Prijelog ide članstvu na odlučivanje

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju izjavili su u četvrtak kako je nova ponuda Vlade o sklapanju dodatka kolektivnom i temeljnom kolektivnom ugovoru zanimljiva te će dati članstvu i tijelima na odlučivanje kada je dobiju u pisanom obliku.

"Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj se ponudi mora razgovarati na način da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu rješeni. Što se HLS-a tiče, ne može biti samo ova ponuda", rekla je nakon pregovora s Vladom predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da je ponuda Vlade da se osnovica ne podiže od 1. lipnja i 1. listopada za dva posto, ali da bi iznos osnovice, koji bi imali 1. siječnja 2021., ostano isti.

"Povišica bi dakle išla od 1. siječnja 2021. ukoliko se u međuvremenu u pregovorima s nekom drugom Vladom koja će doći ne bude promjena u tim pregovorima. Osnovicu bi onda imali kao da je bila povišica 1. lipnja i 1. listopada", kazala je Čulinović Čaić.

Vlada neće mijenjati jubilarne nagrade i regrese, a o božićnici na jesen

Dodaje kako se jubilarne nagrade i regresi neće dirati, jer su je već neki zaposleni dobili. O božićnici se za sada nije raspravljalo te je ostavljeno za jesen.

Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplačivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način, kojim tempom, i u kojim iznosima vratiti taj novac.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također je kazala da će ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima.

"Spomenuli smo problematiku koju imaju medicinske sestre u pandemiji, sigurno moramo o tome dobro promisliti. Moramo sve gledati u jednom paketu, i ponudu i sve na što nam nije sada odgovoreno", naglasila je Prašnjak.

Dodala je kako vjeruje da će sljedeći tjedan biti završni sastanak s predstavnicima Vlade.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali