Drama na Pelješcu i Korčuli

POŽAR SE ŠIRI, SLIJEDI TEŠKA NOĆ: Obranjene su kuće, no vatra još nije pod nadzorom

Još jedna besana noć je pred vatrogascima. Gasit će požarišta i na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

Na Korčuli, kako doznaje Dnevnik Nove TV od zapovjednika vatrogasaca dubrovačko – neretvanske županije, Stjepana Simovića, požar i dalje prijeti uvali Brna, dok je onaj na Pelješcu i dalje izvan nadzora.

 Kuće su obranjene, no požar i dalje nije pod nadzorom

Kuće su uspješno obranjene, a požar se proširio gotovo cijelim poluotokom. Vatrogasci jedva da su stizali hvatati plamen koji se pojavio na poluotoku Pelješcu.

‘Požar oko naseljenih objekata je pod kontrolom dok krakove koji su pošli u brdo još uvijek nemamo nadzor. Čeka nas jedna duga i radna noć. Biti će to još jedna neprespavana noć. Požar je visoko u brdima, polako ga stižemo. S obzirom da nam se bliži noć, bit će nam lakše jer nam ova visoka dnevna temperatura otežava. Jako teško po tim vrućinama vučemo cijevi uzbrdo stoga ćemo ovu noć svakako iskoristiti’, rekao je zapovjednik JVP Dubrovačko primorje, Ivo Franušić koji se nakon tri dana s Korčule vratio na Pelješac.

požar

“Na Korčuli je za sada situacija pod nadzorom. Zavalatica i Brna su naselja koja su obranjena, no požar još uvijek nije pod nadzorom. Još uvijek ima dijelova i krakova požara koji nisu pod nadzorom”, dodao je Franušić.

Ovo je tek početak vatrene stihije

Podsjetimo Premijer Zoran Milanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović obišli su požarom pogođena područja na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli. Požari na Korčuli i Pelješcu još su aktivni i prijete kućama i gospodarskim objektima. Milanović je prilikom posjeta Korčuli gdje su izbili veliki požari, ustvrdio da je Hrvatska dosta dobro opremljena protupožarnom tehnikom i avionima, da vatrogasci imaju i hrabrost i stručnost, no da sve to nije dovoljno kad je u pitanju stihija, piše Hina.

“Prošle godine požara nije bilo, ove godine su počeli i bit će ih još. Ovo je tek početak. Moramo biti spremni, tehnika, ljudi. Kad krene ovako grubo, nikad nije dosta. Mi smo kao zemlja dobro opremljeni, ali ovo je stihija. Računamo na hrabrost ljudi koji ovo rade i njihovu stručnost”, rekao je Milanović tijekom obilaska požarišta u Smokvici.

poažar

Na Pelješcu je izgorjelo više od 400 hektara površine. Oko 21 sat planuo je požar kod Trstenika, dok je drugi na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata.

Šumski požar koji je zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina pa su bez struje ostala područja od Orebića do Janjine i zapadni dio otoka Mljeta, a postoje poteškoće i u telekomunikacijskom prometu.

Izgorjela Vinarija Grgić

U Trsteniku je djelomično izgorjela Vinarija Grgić. Spašen je podrum vinarije s inox i hrastovim bačvama, a materijalna šteta je ogromna. Izgorjela je i jedna manja kuća u blizini vinarije.

Picula zatražio pomoć Europske komisije

Zbog brojnih požara koji su ovaj tjedan pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je pomoć od Europske komisije, objavljeno je u utorak.

“Kao potpredsjednik za otoke Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalna područja, odlučio sam reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji. Situacija na terenu je dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće, a nijedan od tih dvaju požara, unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta, i dalje nije pod kontrolom. Na Korčuli su evakuirana ugrožena mjesta, a izgorjelo je više od 850 hektara površine, dok na Pelješcu gori šuma u duljini od dva kilometra. Toplinski val ekstremno visokih temperatura i suša nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a prekinuti su i opskrba električnom energijom i telefonske linije”, napisao je Picula.

Pogledajte kako izgleda vatrom opustošeni poluotok.

 

Dnevnik Nove TV/Hina/ Danas.hr

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr