Uštede i vraćanje povjerenja

POVLASTICE I MASNE PLAĆE: Evo što prvo predlaže Most

Nakon što je Most na svome Facebook profilu u nedjelju navečer najavio analizu povlastica i primanja saborskih zastupnika te zatim prijedlog izmjena zakona, na svojoj je Facebook stranici u ponedjeljak prijepodne objavio pojašnjenje svojih namjera.

Prva od povlastica koje Most želi ukinuti jest pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti.

“Prema postojećem zakonskom rješenju zastupnici Hrvatskog sabora ostvaruju pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima ima, za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik, odnosno zastupnik kao dužnosnik u Hrvatskom saboru na istoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50% te naknade. Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana.

Most nezavisnih lista predlaže izmjenu Zakona kojom bi se ova povlastice ukinula, radi vraćanja povjerenja građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini. Također, ukidanjem navedene povlastice ostvarit će se uštede u državnom proračunu”, stoji u postu na Mostovom Fejsu.

PRVI POTEZI: Most analizira povlastice, najavljuje rezanje plaća zastupnika

Povratak na Net.hr