KRIZA NA BURZI RADA / Turisti stižu, ali tko će ih posluživati? Najviše se traži konobara i kuhara

Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara, čak 28 posto više

4.6.2021.
21:48

Turisti su krenuli pristizati, no dolazi do problema - tko će ih posluživati? Najviše se traži konobara i kuhara, ali i njih je sve manje jer su traženi i u inozemstvu, a ove je godine izostao uvoz radnika iz drugih zemalja.

"Da, jako je teško, ali nije nemoguće kad se radi, kad imamo česte edukacije, team buildinge sve se može i treba stalno radit na tome. Nikad nije kraj", kaže  kuharica Marija Vrdoljak za RTL Danas.

Hrvatska zakoračila u oporavak

Marija je jedna od stalno zaposlenih u hotelu koji se uzda u provjerene cjelogodišnje radnike, ali potencijalno dobra sezona otvara potrebu za dodatnim angažmanima.

"U skladu s poslovnim potrebama zaposlit ćemo u sezoni dodatni kadar. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi ekipirani i pokriveni pravovremeno jer smo posao za ovu sezonu već u siječnju", govori voditeljica hotelskih operacija Željka Budić.

Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu i portala Moj posao radna mjesta sugeriraju da je Hrvatska zakoračila u oporavak.

Udruga Glas poduzetnika nezadovoljna

U svibnju se broj oglasa za posao povećao za jedan posto u odnosu na svibanj predCOVIDne 2019. Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara, čak 28 posto više. Studentskih i sezonskih zaposlenja nudi se 16 posto više nego prije dvije godine, a porasla je i ponuda ugovora na neodređeno, dok se smanjio broj ugovora na određeno.

Članovi udruge Glas poduzetnika nisu zadovoljni tretmanom u krizi. Zato najavljuju i provjeru ustavnosti i tužbu protiv Vlade.

"Cijelo vrijeme su definirali tko nešto može, a ne što se može i smatramo da su te restrikcije bile u neskladu i sa ustavom. Nekako je ispalo da su najviše stradali oni koji poštuju zakone, koji plaćaju poreze. Oni koji poštuju sve mjere su dobili po nosu, a ovi drugi su prošli lišo", kaže ugostitelj Vedran Jakominić.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali