Dačić: Srbija u živom blatu

Francuzi nam slamka spasa

4.4.2013.
16:06
VOYO logo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da mu je premijer Francuske Žan-Mark Ero preneo uveravanja da će se ta zemlja založiti da Srbija dobije što pre datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

Dačić je u razgovoru sa francuskim kolegom naglasio da Srbija nema nijednog iskrenog pritatelja na Zapadu koji bi imao više razmevanja za njene stavove o najvažnijim pitanjima koje muče region.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, to dovodi Srbiju u situaciju da se nalazi u "živom pesku - u živom blatu" u koji svake godine tone sve dublje zato što ono zašta se zalaže ne dopire do svesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Evropi.

Dačić je rekao da je francuskog premijera upoznao sa situacijom o razgovorima u Briselu i da je Srbija uložila puno u taj dijalog, koji je vezan i sa pitanjem evropskih integracija zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, upoznao je francuskog premijera i sa činjenicom da "Srbija praktično nije ni učestvovala u pregovorima nego da je do sada učestvovala jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i da Srbe sa severa Kosova ubaci u kosovski sistem".

- Govorilo se da će oni nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova - od toga nema ništa i mi sada imamo rok do utorka da se izjasnimo o tom predlogu. Dijalog nema više o čemu da se vodi jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove - podvukao je premijer Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao da mu je Ero preneo uveravanja da će se Francuska aposolutno založiti da Srbija dobije što pre datum za otpočinjanje pregovora, da oni apsolutno podržavaju Srbiju i stoje iza sporazuma o strateškom partnerstvu.

- A to znači da Srbija ima neku ruku za koju može da se uhvati da izađe iz živog peska - rekao je Dačić i naveo da je u tom smislu realno rešenje upravo strateško partnerstvo sa Francuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo