Dačić: Ako Srbi ne izađu na ponovljene izbore, Albanac će biti na čelu Mitrovice

Premijer apeluje na Srbe sa Kosova da izađu na ponovljene izbore

6.11.2013.
20:32
VOYO logo

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su razgovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton bili uspešni i da je sada najvažnije da Srbi na Kosovu u što većem broju izađu na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici, objavio je Tanjug na svom portalu.

Centralna izborna komisija u Prištini poništila je izborne rezultate na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici. "Ako ostane odluka CIK-a da se izbori ponove samo na tri mesta, a Srbi iz severne Mitrovice ne izađu u dovoljnom broju, imaćemo Albanca za gradonačelnika. To bi izazvalo konflikte, mozda čak i oružane i u tom slučaju Srbija tu ne bi mogla mnogo da pomogne", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da su sve tri strane pozitivno ocenile izlaznost Srba u prvom krugu izbora, uprkos incidentima na tri glasačka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Premijer je naglasio da je sada izuzetno važno da na ponovljene izbore i na drugi krug lokalnih izbora zakazan za 1. decembar, Srbi izađu u što većem broju, kao i da izbori u severnoj Mitrovici budu održani u miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je ponovio da se vara svako ko misli da može opstati bez Srbije i pozvao na jedinstvo jer je, kako je istakao, "ovo najviše što Srbija može da ponudi i da odbrani u ovom trenutku". "Upozoravam građane da imaju pravo da glasaju kako hoće ili da ne glasaju, ali je ovo najviše što Srbi mogu očekivati, više od toga im Srbija ne može garantovati i pružiti, a sigurno im ne mogu pružiti ni oni koji vrše pritisak i huškaju ih da ne idu na izbore", rekao je Dačić i dodao da će takvi prvi pobeći s Kosova.

On je rekao da severna Kosovska Mitrovica mora da bude centar Zajednice srpskih opština i da u njoj predsednik ne može da bude Albanac. "Kako budete glasali, tako će vam biti i tu nema nikakve dileme", rekao je Dačić i dodao da će Srbija ostati čvrsta u garancijama koje može da da, da neće lagati narod pa ga onda ostaviti na cedilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je rekao da trenutno rešenje nije idealno, ali da je alternativa jedino vojno i nasilno rešenje, na koje Srbija ne može da odgovori. "Uzmimo ono što nam se pruža, a pruža nam se legitimna i legalna vlast. Ako dođe do drugačijeg ishoda, pada Briselskog sporazuma, da dođe Albanac na mesto gradonačelnika, do ponovnih konflikata, sukoba, da Srbija bude ponovo uslovljena i time odložen pristup ka EU... niko ne može da preuzme odgovornost za katastrofalne posledice, Srbija ne može pomoći, laže svako ko kaže drugačije", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je na današnjem sastanku bilo reči i o implementaciji Briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa, policije kao i o ranije postignutim dogovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodavši da će visoka predstavnica Ketrin Ešton pripremiti izveštaj za zemlje članice EU, koji bi trebalo da bude razmatran na Komitetu za opšte poslove EU, Dačić je podsetio da taj Komitet treba da donese odluku o pregovaračkom okviru kao i odluku o početku pregovora o članstvu Srbije u EU, odnosno datumu održavanja prve međuvladine konferencije.

Dačić očekuje pozitivnu odluku ali je naglasio da je za nju neophodno da izveštaj Ketrin Ešton bude pozitivan i sadržajan, a da to znači da moraju da postoje jasne naznake da se Srbija kreće u pravcu implementacije Briselskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujući da će naredni sastanak o toku primene Briselskog sporazuma najverovatnije biti 5. decembra, Dačić je rekao da će do sednice Komiteta za opšte poslove uslediti još jedan sastanak.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera da su ekspertske grupe danas postigle dogovor o carinama koji će omogućiti da Priština prikuplja carinske dažbine i na severu Kosova, Dačić je rekao da je na današnjem sastanku samo potvrđen raniji sporazum o Integrisanim prelazima (IBM) i da nikakvih novih dogovora na tu temu nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Medija centar Beograd

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo