Da li se Karić vraća u Srbiju?

O povratku prvog čoveka BK kompanije u zemlju govori se sve češće i glasnije

24.7.2013.
18:25
VOYO logo

Poseta patrijarha Irineja Moskvi, a ujedno i poslovnom centru Jefimija, koji je u vlasništvu porodice Karić, otvorio je i pitanje koji su razlozi te posete i da li se radi samo o podršci Crkve jednoj srpskoj firmi koja radi u inostranstvu, piše "B92".

U međuvremenu, mediji spekulišu da će pomoć u tome da se Karić vrati porodici dati i predsedniik Srbije Tomislav Nikolić i partijarh srpski Irinej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Predsedništvu navode da neće odgovarati na gluposti iz medija. Naprednjaci navode da su priče o povratku Karića spekulacije, ali da on zaslužuje jednak tretman pred sudom kao svaki drugi građanin.

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan navodi i da postoji dosta mehanizama u domaćem zakonodavstvu koji garantuju nečije prisustvo na suđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja o tome ne znam ništa, ali ono što znam nezavisno od prezimena, vi ste više puta ponovili, svakom čoveku mora biti omogućeno fer suđenje. Koliko razumem gospodina Karića, jedino što je tražio od države je fer suđenje. Dalje je sad na sudu da odluči -, kaže Cvijan.

Bogoljub Karić pobegao je iz Srbije pre sedam godina i protiv njega je na snazi poternica. Ukoliko bi se vratio u Srbiju, vlasnik BK grupe trebalo bi da bude uhapšen. Spekuliše se, međutim, da bi, umesto Bogoljuba, za slučaj Mobtel i štetu od 60 miliona evra koja je pričinjena državi prebacivanje novca sa računa Mobtela mogao da bude okrivljen njegov brat Sreten Karić, koji zbog bolesti i ne namerava da se vrati u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Takođe se poternica uvek obavezno povlači ako delo zastari ili se lice pronađe ili ako prestanu razlozi za postojanje optužnice. U ovom slučaju, gledano pravno, to je moguće onda ako se na primer postupak završi ili se rešenje o pritvoru zameni rešenjem o jemstvu, tada se može povući poternica bez problema. Nema problema da se čovek vrati, iako je bio na poternici -, kaže Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta.

Priču o povratku Bogoljuba Karića nedavno je otvorio još jedan član vladajuće koalicije Dragan Marković Palma. Tvrdi da je predsednik BK grupe nepravedno isteran iz Srbije i da ga je potrebno vratiti u zemlju najkasnije u ovoj godini. S druge strane ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da bi Karić trebalo da izađe pred sud i ispriča istinu. Da je on na mestu Karića, kako je rekao, došao bi u Srbiju i tražio fer suđenje. Slučaj Karić, odnosno “Mobtel”, jedan je od 24 predmeta privatizacije kojima se bave pravosudni organi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/XBIxdFmca_s

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo