Brzo je odjeknula vijest da je muškarac u Zagrebu u restoranu držao 24 ukradena respiratora iz Švedske. On je uhićen, a na tu temu je za RTL Danas govorio Zvonimir Petrović, šef za borbu protiv organiziranog kriminaliteta u zagrebačkoj policiji.

"Ključna je bila dojava građanina koji je imao pravu informaciju, on je građanin Republike Hrvatske. Onda je odrađena provjera s policijom iz Švedske gdje je potvrđeno da su respiratori ukradeni u Švedskoj", kazao je Petrović za RTL Danas i dodao da je vrlo često ključna suradnja s policijama drugih zemalja.

Odgovarajući na pitanje je li kriminal ove godine u porastu ili padu, Petrović odgovara da su 2020. godine, kada je počeo lockdown, bilježili pad nekih kaznenih djela. "Analogno tome, ove godine bilježimo porast provala u domove recimo. Ne možemo govoriti o eskalaciji te vrste kriminaliteta. Ove 2021. godine smo se vratili na brojke 2019. godine", veli on.

Zaštitne maske policiji otežavaju posao

Sve ovo vrijeme, policija je imala posla. Tako su provjeravali razne prijave o nelegalnim okupljanjima.

"Kad god bi policija zaprimila informaciju, o nelegalnim okupljanjima, policija bi pripremila akciju, odradila raciju. Među osobama je zatečeno i onih koje su bile zaražene. Dojave građana za policiju su bitne", jasno će, a na pitanje koliko zaštitne maske stvaraju probleme policiji, odgovara:

"Lagao bi kada bi rekao da nam ne smeta. Sada svi imaju maske na licima, naravno da to otežava dokazivanje. Očekivali smo zbog toga i veću eskalaciju kriminaliteta. A u slučajevima i kad se dogodilo, uspjeli smo doskočiti."

Poruka za građane: 'Pazite kome otvarate vrata'

Za kraj, Petrović je komentirao slučajeve prijevare ljudi na kućnom pragu.

"Našim građanima, posebno starijima, želim poručiti da kad su u pitanju prijevare na kućnom pragu da budu vrlo oprezni. Bankari ne hodaju po kućama, policajci se moraju predstaviti značkom i službenom iskaznicom. Takva kaznena djela postoje, evidentiramo ih, otkrivamo. Nisu eskalirala u doba korone, ali su bile prisutna. Apeliram na građane, pazite kome otvarate vrata", kazao je Petrović za RTL Danas.