POLICIJA PREGLEDAVA SNIMKE / Je li bilo kršenja mjera na Festivalu slobode? Odgovorni bi mogli dobiti velike kazne - i to do čak 80.000 kuna!

Ako policija utvrdi da je došlo do kršenja mjera, odgovornima prijete kazne od 500 do 80.000 kuna - ovisno o prekršaju i odgovornoj osobi

21.9.2021.
9:14
Matija Habljak/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od proglašenja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj prošlo je 18 mjeseci, a čak ni nakon toliko vremena sustav u zemlji nije siguran kako se izboriti s kršenjem mjera. Tako primjerice policija koja je osiguravala Festival slobode održan u subotu u Zagrebu sada pregledava snimke istog prosvjeda ne bi li utvrdila jesu li se kršile mjere, piše Dnevnik.hr.

Policija provodi izvide i analize

U subotu su se tako, dakle, na glavnom zagrebačkom trgu okupili oni koji se protive mjerama Stožera i cijepljenju, a gradski je Stožer od Županijskog centra 112 saznao za prosvjed te su organizatorima zbog toga poslali i e-mail u kojem su ih upozorili da su "javna događanja i okupljanja više od 100 osoba moguća ako svi prisutni imaju EU digitalnu COVID potvrdu te ako je nadležni stožer civilne zaštite dao suglasnost za održavanje istog''.

Policija je za Dnevnik.hr potvrdila da će provođenjem izvida i analizom fotovidea i audio dokumentacije prikupljene tijekom osiguranja navedenog javnog okupljanja, u smislu odredbi Zakona o javnom okupljanju, utvrditi moguću prekršajnu odgovornost organizatora i voditelja.

Ako policija utvrdi da je došlo do kršenja mjera, odgovornima prijete kazne od 500 do 80.000 kuna - ovisno o prekršaju i odgovornoj osobi. Iako nema službenog podatka tko je odgovoran za inicijativu, policiji su ipak morali otkriti taj podatak budući da su morali ispuniti formular kako bi prijavili okupljanje.

Zbog organiziranog prosvjeda u veljači je Udruga Glas poduzetnika dobila kaznu od 20.000 kuna, a s još 10.000 kuna kažnjen je njihov predsjednik. Kazne su stizale i pojedincima te je zbog nenošenja maski izdano 1288 prekršajnih kazni po 500 kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali