Policija po prosvjednicima suzavcem, pendrecima...

Prosvjednike koji su mlatarali iščupanim prometnim znakovima i gađali ih ciglama, do zuba naoružani specijalci rastjerali su suzavcem.

24.2.2011.
19:31

Zagreb je danas bio poprište žestokog okršaja između policije i podivljale mase. Prosvjed usmjeren protiv Vlade Jadranke Kosor, najavljen za 18 sati, pretvorio se u potpuni kaos i ulični 'rat' između pobješnjelih prosvjednika i policije.

Sve je počelo oko 16 sati, kada je policija željeznim ogradama zatvorila svih šest prilaza Markovu trgu. Prema procjenama, sat vremena nakon toga na Trgu bana Jelačića okupilo se oko tisuću ljudi, ogorčenih zbog stanja u zemlji. Malo prije 18 sati uputili su se prema Markovom trgu, gdje ih je na jednoj od barikada dočekalo 30-ak policajaca. Tu je već postalo napeto.

"Jadranka će završiti kao i njen prethodnik, a policijska represija neće zaustaviti prosvjede", poručio je organizator prosvjeda Ivan Pernar.

"Koga vi to štitite za naše novce", provocirali su prosvjednici policiju, a Pernar je poručio da je "ova vlast utemeljena na fašizmu i ideologiji koja je propala prije 60 godina.

Prosvjednici su potom srušili metalnu ogradu, te su se naguravali s policijom. Cijelo vrijeme na policajce su bacali staklene boce, cigle, udarali su ih po štitovima, rušili prometne znakove, te se penjali po automobilima koji su im se našli na putu.

Policija je prosvjednike potom uspjela potisnuti sve do sredine Basaričekove ulice, a nakon što je na njih bačena kanta za smeće, počeli su po prosvjednicima udarati pendrecima. Tada su ih razdijelili u dvije grupe, nakon čega je jedna je otišla kroz Mesničku, a jedna kroz Opatičku ulicu. U svom tom kaosu od pendrečenja i naguravanja s pobješnjelom masom, došlo je i do ozljeđivanja.

Grupu prosvjednika koji su mahali iščupanim prometnim znakovima rastjerali su suzavcem. Organizatora Pernara je nakon što je preskočio zaštitnu ogradu policija privela u "maricu". Odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je za PortalOko kako će Pernara braniti besplatno, ako on to bude htio.

Dok joj 'pod nogama', u neposrednoj blizini Banskih dvora policija napada podivljalu mlađariju, premijerka Jadranka Kosor išetala je iz zgrade Vlade odbivši komentirati ove događaje, a do kojih je došlo zbog situacije u koju je njezina Vlada dovela ovu zemlju. Nešto prije toga, iz zgrade je nakratko izvirio ministar policije Tomislav Karamarko upitavši: "Koliko tu ima indijanaca?"

U zagrebačkoj policiji potvrdili su za Danas.hr da je u jednom trenutku policajcima u pomoć poslana i interventna policija.

U Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici kažu nam da nisu primili niti jednog od ozlijeđenih prosvjednika, no s obzirom da je došlo do sukoba između policije i prosvjednika, ozlijeđenih je sigurno bilo, a tome svjedoči i naša fotografija. Ozlijeđeni prosvjednici su vjerojatno pomoć potražili u drugim zagrebačkim bolnicama.

Oko 19,30 sati prosvjednici su se vratili na Trg bana Jelačića, gdje ih je "čuvao" vod interventne policije. Razišli su se nakon 20 sati, a s obzirom da su uzvikivali: "Subota, subota", vrlo je vjerojatno da će doći na braniteljski prosvjed, koji će se održati 26. veljače na glavnom zagrebačkom trgu.

"Naoružani" transparentima i zviždaljkama cijelo su vrijeme uzvikivali: "Lopovi, lopovi", "Jadranka, pridruži nam se", "Jadranka, odlazi!", "Bolje grob nego rob", "Purdu ste izdali", "Izdaja"...

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da je privedeno 11 osoba. Prema prvim dostupnim informacijama, zapaljena su tri kontejnera te iščupana dva prometna znaka.

Putem Facebooka i drugih društvenih mreža za četvrtak su prosvjedi organizirani i održani i u Splitu, Puli, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu. U Splitu se na demonstracijama skupilo stotinjak ljudi, u Rijeci nešto više, dok je u Osijeku na ulice izašlo najmanje njih, manje od pedeset.

U Slavonskom Brodu je dvjestotinjak prosvjednika uzvikivalo "Jaco, odlazi", "Lopovi", "Pokrali ste državu od Borova do Dubrovnika", "Vratite pokradeno", te su tražili promjenu vlasti.

Grupa prosvjednika koja je završila u Mesničkoj ulici srela je na križanju s Ilicom gradonačelnika Milana Bandića. Dvjestotinjak prosvjednika vikalo mu je: "Lopove, lopove", a neki od njih malo su ubrzali korak, nakon čega je Bandić uložio malo više energije i ubrzanim korakom umaknuo prosvjednicima, skrenuvši u Tomićevu licu.

Bandić je bio u društvu svog tjelohranitelja i izgledao je preplašeno. http://www.youtube.com/embed/F9m2bff0MDc

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201102230490006 arti-201102220439006 arti-201102220800006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali