Policija osujetila antigej akciju planiranu za subotu!

“Primamo puno upita vezano za organizaciju i način djelovanja u subotu… Sutra ujutro ćemo PRVI objaviti plan ratnog djelovanja! Vi što možete napraviti sada, je da odmah našu stranicu i postove sherate po svojim zidovima, tako da što više ljudi bude uključeno”.

Tako glasi poziv Torcide Split 1950. objavljen na njihovoj Facebook stranici putem koje se otvoreno širi mržnju prema pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Članovi i administratori Torcide Split 1950. do jučer su pozivali na nasilje u Splitu na dan održavanja splitskog Pridea u subotu, 8. lipnja, na Rivi. Najavljivali su dolazak autobusa, po jednog iz Dubrovnika i Mokošice, Rijeke, Osijeka, Vinkovaca te Mostara i Širokog Brijega. Dva autobusa najavili su da dolaze iz Zagreba te dva kombija iz Varaždina.

Na svojoj Facebook stranici postavili su i fotografiju samostrela iz kućne radinosti s nacističkim znakom na njemu te ga ponudili na prodaju: “100 kuna komad, može i na ler…”. “Se može iznajmiti za subotu samo? Recimo 30 kuna na dan?”, pitao je jedan njihov član, te zaradio “lajk” od Torcide Split 1950.

Kuc, kuc… Policija

No, realizaciju njihovog, kako su ga nazvali, ratnog plana djelovanja, osujetila je, nasrećom, policija. Putem svoje Facebook stranice poručili su tako članovima da je policija posjetila nekoliko desetaka pripadnika Torcide te da nikakvog protuskupa u subotu i organiziranih dolazaka neće biti.

Izvijestili su to na njima svojstven uvredljivi način izražavanja, pri tom naročito grubo vrijeđajući glavnu organizatoricu gay parade Sonju Juras, ali i policijske službenike koji su s njima iz razumljivih razloga obavljali obavijesne razgovore. I kroz tu su obavijest nastojali širiti mržnju prema ljudima drugačije seksualne orijentacije nazivajući ih bolesnicima.

Odustali od Rive

“Zadnjih dana organi unutrašnjih poslova su maltretirali nekoliko desetaka pripadnika Torcide upravo zbog te nepogode koja zahvati nas grad jednom godišnje. Išli su u kućne posjete, dolazili na posao, glumili klošarsku agenciju i radili telefonske ankete s pitanjem gdje ćemo biti u subotu…

Stoga smo se odlučili malo našaliti s njima, njihovim šefovima i tim jadnim društvom koje je pošto-poto odlučilo prošetati našom Rivom. Normalno da nikakvog protuskupa, organiziranih dolazaka, ili već što su oni zamislili da ‘organiziramo’ NEĆE BITI, jer riskirati nekakvu bezrazložnu kaznenu prijavu zbog šačice uvezenih bolesnika se jednostavno ne isplati. Neka im taj dan Riva, a ostatak godine, mi i svi vi imamo zadatak da im ne damo ne samo Rivu, nego ni bilo koji drugi milimetar našeg grada…”, objavili su na Facebooku.

Kako ne bi ispalo da su se pobojali policije, čitavu priču o organizaciji autobusa i “ratnom planu” predstavili su kao navlakušu za policiju, jer “čut’ kako murija paničari je neprocjenjivo”.

Sada su, po uzoru na takozvanu Urbanu desnicu, preokrenuli ploču pa sve svoje članove pozivaju da dođu na Žnjan, Zapadnu obalu i Zvončac. “Neka uži centar grada bude pust. Neka šetaju okruženi kordonima, i to je jedini način kako mogu šetati našim gradom”.

Na kraju obavijesti Sonji, MUP-u i gradonačelniku su uz pomoć interpunkcijskih znakova i slova “I” pokazali “srednji prst”.

Policija sprema za subotu

Danas.hr kontaktirao je splitsku policiju kako bi doznao kakve je policija istražne radnje poduzimala ovih dana, što su otkrili i kako će zaštiti Povorku ponosa sutra u Splitu.

“Policija je poduzela sve potrebne pripreme koje su protekle bez posebnosti zahvaljujući suradnji s organizatorom i zainteresiranim građanima Splita. Policija je spremna u subotu pružiti punu sigurnost sudionicima javnog okupljanja prije, tijekom i nakon javnog okupljanja kao i građanima Splita i svim drugim građanima i turistima koji će se sutra nalaziti na području Splita”, kazao nam je Paško Ugrina iz Ureda načelnika.

Kako nam je kazao, policija će sutra osiguravati zonu okupljanja Prajdovaca i nikom neće priječiti da se pridruži sudionicima parade. “To će dalje biti u nadležnosti organizatora”, kaže nam. Policija će štiti kretanje kolone na način da će trasa kretanja kratko vrijeme do prolaska sudionika biti zatvorena, i neposredno nakon toga otvorena za sve druge građane.

Poruke mržnje na društvenim mrežama

Ugrina nam je potvrdio i da je policija s određenim brojem osoba bavila obavijesne razgovore. “Policija ne želi apostrofirati Torcidu, ali su obavljeni određeni obavijesni razgovori s jednim dijelom osoba. Razlog tome su poruke mržnje na društvenim mrežama. O njihovim aktivnostima policija je izvijestila Državno odvjetništvo, a sadržaj obavijesnih razgovora vam ne možemo otkriti”, kaže nam.

Situacija uoči ovogodišnjeg Prajda, valja istaknuti, protječe, zapravo uobičajeno, ističe Ugrina, no iako nisu zabilježeni događaji koji se mogu dovesti u vezu sa sigurnosti sudionika javnog okupljanja, policija dodaje Ugrina, ništa ne prepušta slučaju, te sukladno svojim ovlastima i dalje prati stanje.

“Cjelokupni događaja će se audio i video snimati i fotografirati sukladno zakonu i ovlastima kojima policija raspolaže. Pozivamo sve građane na suradnju i poštovanje uputa policijskih službenika, te upozoravamo građane da se suzdrže od protupravnog ponašanja ili nasilja, jer će u protivnom policija odlučno reagirati”, zaključuje.

Povratak na Net.hr