Play ponuda

Poklat ćemo vas, majku vam j*** srpsku!

shimmer fallback

'Što serete vi u Zagrebu? Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku!

6.10.2010.
14:30
Play ponuda

Zamjenica glavnog urednika Andreja Radak kazala nam je da je policija upravo na uviđaju.

"Gledamo što će biti, mada je problem što je napad na našu redakciju došao iz Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga. Najprije od strane predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička, a onda su se ovi oglasili priopćenjem. Zatražili smo od njihovog vrhovnog zapovjednika predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da obuzdaju svoje podređene", kazala nam je Radak.

Iako ne znaju tko je osoba koja je izrekla prijetnju: "Što serete vi u Zagrebu? Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku!", Radak je uvjerena da su razlog upravo neodgovorna priopćenja iz vrha vojske.

"Pretpostavljamo da je ono uzbudilo braniteljsku ili neku drugu populaciju i rezultiralo ovakvim prijetnjama, no uvjeravam vas da ćemo ovo dići na europsku razinu. Već smo se obratili Hrvatskom novinarskom društvu", kaže Radak.

Jelena Bikić iz Policijske uprave zagrebačke potvrdila nam je tek da su izvidi vezani za prijetnje što ih je redakcija Novosti zaprimila telefonom i e-mailom u tijeku.

Pupovac: Neka institucije smire stanje

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća kojega je također u svom priopćenju prozvao I.Z. Čičak nije htio posebno komentirati prijetnje, pa se ogradio i od pitanja znači li to da ne želi "dolijevati ulje na vatru".

"Kao što sam se u utorak suzdržao, još i danas ću se suzdržati od komentara. Dat ću priliku nadležnim institucijama da smire stanje, a nakon toga ću razmisliti na koji način se odnositi prema cijelom slučaju", bilo je jedino što je htio reći predsjednik SNV-a i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

MORH: Ovo nema veze s nama

Navode zamjenice glavnog urednika Novosti u potpunosti je, pak, odbacio glasnogovornik MORH-a, Goran Grošinić koji nije htio komentirati pritužbu tog lista premijerki i predsjedniku.

"Apsolutno ne bih to želio komentirati. Imali smo potrebu reagirati jer su se svi pripadnici oružanih snaga osjećali uvrijeđeno, ali i svi dobronamjerni građani Hrvatske. Apsolutno osuđujemo nasilje i prijetnje i ne dovodim ih u nikakvu vezu s MORH-om", kazao je Grošinić.

Na pitanje što misli pod "svi pripadnici OS" i znači li to da su vojnici zvali u MORH s pritužbama ili se radi o subjektivnom osjećaju vrha Ministarstva i Glavnog stožera, Grošinić je kazao da to ne bi dodatno komentirao, a nije htio komentirati niti primjedbu da je po mišljenju HND-a i novinara Novosti MORH ovaj puta sebi dao previše slobode i to na uštrb medijskih sloboda.

"Prijetnje ne mogu biti opravdane ni u kojem slučaju. Hrvatsko društvo mora biti dovoljno demokratično i dovoljno tolerantno da čak i neukusne naslovnice razmatra kao da je u pitanju svaki drugi tekst", istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na pitanje Danas.hr-a o prijetnjama novinarima i urednicima tjednika Novosti. Dodao je i kako vjeruje da će nadležna tijela otkriti od kud su došle prijetnje. I.B.

Prethodni članci:

arti-201010050788006 arti-201010060108006 arti-201010060013006 arti-201010050409006

Play ponuda
Play ponuda