ZASTRAŠUJUĆA POŠAST / Pojavila se nova smrtonosna opasnost na narkotržištu: 'Umire nam čak tristotinjak ljudi dnevno!'

Image
Foto: Profimedia

Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost

20.4.2023.
8:00
Profimedia
Play logo

Nakon ulaska Hrvatske u sustav Global Entry u nizu sastanaka s predstavnicima američke administracije dogovoreni su konkretni oblici suradnje oko niza sigurnosnih pitanja – od zaštite granica i suzbijanja kriminaliteta droga do podupiranja euro integracija u jugoistočnoj Europi.

Kazao je to nakon posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama, rekao je Božinović u izjavi Hini.

Istaknuo je kako je na sastanku s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram iskazana velika zahvala za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

Image
'PREPOZNATI SMO KAO UZOR' /

Božinović posjetio Bijelu kuću i Pentagon: 'Hrvatska je jedan od najpouzdanijih američkih partnera'

Image
'PREPOZNATI SMO KAO UZOR' /

Božinović posjetio Bijelu kuću i Pentagon: 'Hrvatska je jedan od najpouzdanijih američkih partnera'

Fentanil – nova smrtonosna opasnost na narkotržištu

Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narkotržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost, kazala je Milgram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD želi surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU-a. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptancije za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta, dodala je Milgram.

Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno već globalno, kazao je Božinović. Dodao je da s obzirom na raširenost krijumčarenja droga nisu dovoljne nacionalne ni regionalne strategije već se ta borba može učinkovito voditi jedino kroz međunarodnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome je bilo riječi i na sastanku sa zamjenikom tajnika američkog Ministarstva domovinske sigurnosti John Tienom s kojim je Božinović, osim o učvršćivanju sigurnosnog partnerstva Hrvatske i SAD-a, razgovarao i o pružanju daljnje pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

Zajednička pomoć Ukrajini

Nastavak suradnje oko pomoći Ukrajini bila je i jedna od tema sastanka s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom i posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka strana cijeni sve što je Hrvatska vlada do sada učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razminiranju oko čega Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine, zaključio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče podupiranja nastojanja vezanih uz europske integracije u jugoistočnoj Europi, Božinović je kazao kako je na razgovorima u State Departmentu istaknuto zajedničko stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije BiH.

Božinović je rekao da hrvatska strana ima velika očekivanja od suradnje s novim sastavom vijeća ministara. Istaknuo je i predvodničku ulogu Hrvata u BiH u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji što je smjer koji podržava i američka administracija.

Na sastanku je, zaključio je, istaknuta i nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju i BiH pri čemu Hrvatska i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo