OBJAVIO MORH

POGLEDAJTE SNIMKE: Američki bombarder preletio iznad Hrvatske, pratili ga hrvatski MiG-ovi

Avion američkih zračnih snaga B-52 tijekom preleta iznad Hrvatske prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona HRZ-a

“Allied Sky” naziv je zajedničke NATO aktivnosti u kojoj je sudjelovala i Hrvatska. Tada je šest američkih zrakoplova B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO-a u Sjevernoj Americi i Europi, javlja MORH.

Dok je američki avion B-52 letio iznad Hrvatske, prepratili su ga avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sudionici ove aktivnosti bili su i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom podrškom doprinjeli kvalitetnoj provedbi letenja koja je bila odlična prilika za zajedničko osposobljavanje i uvježbavanje, kažu u MORH-u.

Banožić: ‘Svi zajedno čuvamo svjetski mir’

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da je zadovoljan sudjelovanjem Hrvatske u ovoj NATO aktivnosti s naglaskom da se tako šalje dobra poruka kako hrvatska vojska skupa sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti te kolektivnoj obratni.

“Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira”, kazao je Banožić. Pukovnik Zvonimir Milatović, zapovjednik 191. Eskadrile lovačkih aviona, kazao je ovom prigodom da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo sa još legendarnijim bombarderom B-52.

“Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga. Ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja. Najčešće mete koje presrećemo NATO saveznika su ili lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor”, veli pukovnik Milatović.

Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 sati na dubrovačkom području, a u 16:59 sati izašao na području Bregane, javlja MORH.

Povratak na Net.hr