Počela sezona grijanja, no korisnike bi moglo 'zalediti' najavljeno poskupljenje

Sezona grijanja za deset tisuća korisnika toplinske energije iz Energovih toplana u Rijeci započela je jučer, gotovo tri tjedna kasnije u odnosu na prošlu godinu. Toplane su puštane u pogon sukcesivno, tijekom jučerašnjeg dana, a prema najavama iz Energa, do večernjih sati svih dvanaest toplana trebalo je biti prebačeno u zimski način rada.

Topli radijatori zasigurno su razveselili većinu korisnika koji su se, zbog osjetnog zahladnjenja na riječkom području, u prethodna tri dana smrzavali u svojim stanovima, osobito u jutarnjim i večernjim satima, no uskoro će ih ‘zalediti’ najavljeno poskupljenje toplinske energije, piše Novi list.

Poskupljenja će sigurno biti, potvrdio je već u nekoliko navrata direktor Energa Sanjin Kirigin, a jedino je pitanje koliko. Kirigin je najavio kako bi nove cijene toplinske energije mogle biti i do trideset posto više od dosadašnjih, koje su prije nešto manje od tri godine već bile uvećane za čak 61 posto za isporučenu toplinsku energiju, te 13,6 posto za instaliranu snagu.

Maksimalno povećanje od 30 posto

U slučaju maksimalnog povećanja cijena od trideset posto to bi značilo da će od ove sezone deset tisuća riječkih korisnika sustava grijanja iz Energovih toplana isporučenu toplinsku energiju plaćati oko 0,62 kune po kilovatsatu(kn/kWh), umjesto dosadašnjih 0,46 kuna, što bi za vlasnika stana od osamdeset metara kvadratnih konkretno za siječanj moglo značiti račun za grijanje u iznosu od preko dvije tisuće kuna. Takvi troškovi centralnog grijanja debelo premašuju platežne mogućnosti prosječne obitelji, naročito umirovljenika, koji su u najlošijoj poziciji, budući da veći dio dana provode kod kuće, zbog čega im, ukoliko imaju ugrađene razdjelnike, osim troškova centralnog grijanja, raste i potrošnja toplinske energije, a time i mjesečni račun za grijanje.

Razdjelnike je na svoje radijatore dosad, prema podacima iz Energa, ugradilo oko šezdeset posto korisnika. Prosječna ušteda utrošene energije, barem prema Energovim izračunima, u zgradama koje su ugradile razdjelnike, kreće se oko trideset posto, no najavljeno poskupljenje sada će ‘pojesti’ uštede i račune vratiti na razinu od prije ugradnje razdjelnika.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Topli-radijatori-Pocela-sezona-grijanja-no-s-njom-stize-i-poskupljenje

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr