CIJENA NAOBRAZBE

POBUNA U STUDENTSKOM DOMU: ‘Gase nam grijanje, uskraćuju internet, a praonica je preskupa’

Studenti kampusa na riječkom Trsatu ogorčeni su uvjetima u kojima žive. Među njima je i zamjerka o gašenju grijanja u 21 sat dok je vani hladno ili ona u kojoj im se ograničava uporaba interneta.

Gašenje grijanja u 21 sat, ograničena upotreba interneta, prekratki rad praonice koja je preskupa, nedostatak prostora za pušenje, te obećana teretana koja još uvijek ne radi. Pritužbe su to novih stanara Sveučilišnog kampusa na Trsatu koji su početkom godine uselili u novoizgrađene paviljone, piše Novi list.

Ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević tvrdi kako je vrijeme gašenja grijanja određeno ugovorom koji je Sveučilište potpisalo s Energom te da na to Studentski centar ne može utjecati.
“Za razliku od paviljona na Trsatu, u starom Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić imamo vlastitu kotlovnicu i tamo možemo utjecati na početak i kraj grijanja pa kada su hladniji dani grijanje gasimo kasnije, no i u tom se naselju grijanje u pravilu gasi u 21 sat”, kaže Jurjević.

I ograničen pristup internetu pravda ugovorom. Ovaj put potpisanim s CARNetom. U njemu stoji da se internet može koristiti samo za potrebe učenja i istraživanja. Razlog tome, kaže ravnatelj, mogućnost je zloupotrebe softvera.

JEZA U DOMU NA SAVI: Zaštitari nisu dovoljni, zgradama hara lopov koji je već napao dvije studentice

‘Pušenje brani zakon, al’ smo im dozvolili da se okupljaju vani’

Ono u čemu se ravnatelj Studentskog centra slaže sa studentima, činjenica je da teretana u paviljonima još uvijek nije profunkcionirala, a razlog je opetovano rušenje natječaja javne nabave. No i za taj dio odgovorno je Sveučilište.

“Što se tiče pritužbe da u paviljonima nema prostora za pušače, ne može ga ni biti, jer zakon jasno kaže da u ustanovama odgojno-obrazovnog karaktera, kao i u svim javnim ustanovama – pušenje nije dozvoljeno. Mi smo studentima prešutno dozvolili da se okupljaju vani i puše”, kaže Jurjević.

Kad je riječ o pranju rublja, ravnatelj kaže da cijena nije previsoka jer za pet do šest kilograma rublja treba platiti 20 kuna, ali to uključuje, ističe, i prašak i sušenje. Slaže se, pak, da bi praonica trebala raditi u drugačijem radnom vremenu, a ne samo poslijepodne, ali to se, dodaje, može promijeniti.

Povratak na Net.hr