POBUNA PROTIV POHLEPNIH STANODAVACA: / Studenti stali na kraj onima koji iznajmljuju šupe za 400 eura

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

U zadarskom studentskom domu slobodno je svega 300-injak mjesta, što pokriva tek pet posto studentskih potreba u tom gradu.

19.9.2017.
8:42
Ilustracija: Pixsell
Play logo

U Zadru studira šest tisuća studenata, a od njih ih dvije trećine dolazi izvan Zadra. Ako i uspiju pronaći stan za pristojnu cijenu i platiti poveću stanarinu, iz unajmljenog stana moraju se iseliti najkasnije do 1. lipnja, kada kreće turistička sezona. Oni koji imaju stanodavce u središtu grada, iseliti moraju i ranije, već 1. svibnja ili čak travnja. Stanodavce nije previše briga za to što tek tada kreću ispitni rokovi.

400 eura za najam garsonijere

Cijena najma stana od 25 kvadrata na zadarskoj Voštarnici skočila je tako na čak 400 eura pa je najveća internetska zajednica zadarskih studenata 'Sveučilište u Zadru' prvi put odlučila učiniti nešto po tom pitanju te pokušati zaštititi studente od pohlepnih iznajmljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj stranici iznajmljivači masovno oglašavaju svoje stanove, no od prije nekoliko dana na stranici se bojkotiraju skupi i neadekvatno opremljeni stanovi, brišu se svi oglasi za najam stanova koji traže više od 1200 kuna po osobi ili traže pologe, a postoje čak i 'crna' i 'bijela' lista zadarskih iznajmljivača koje treba zaobilaziti.

Na zadarskom tržištu nekretnina već dulje vlada kaos zbog činjenica da je 90 posto takvih stanova pretvoreno u apartmane za iznajmljivanje turistima. Gotovo je nemoguće u Zadru pronaći stan koji se iznajmljuje tijekom cijele godine, za normalnu cijenu koja odgovara kvadraturi, lokaciji i opremljenosti. Žrtve takve situacija su studenti koji su prisiljeni iznajmljivati stanove jer mjesta u domu nema ni približno dovoljno.

Iznajmljivači nabili cijene

Najmodavci to iskorištavaju nabijanjem cijena. Potkraj ove sezone cijene su doista drastično skočile, piše Zadarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na bajkot smo se odlučili nakon provedene ankete u kojoj je sudjelovalo čak 690 studenata Sveučilišta u Zadru i koja je pokazala poražavajuće rezultate. Čak 90 posto anketiranih studenata u mogućnosti je izdvojiti najviše između tisuću (čak njih 60 posto) i 1200 kuna za mjesečnu stanarinu u Zadru. Iz toga je sasvim jasno koliko je njima i njihovim roditeljima najam stanova u Zadru nedostupan, a na njega su prisiljeni ako žele studirati jer drugog izbora nemaju. Neka malo promisle o tim iznosima i kako bi reagirali da je njihovo dijete u pitanju', navode administratori grupe koji su željeli ostati anonimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U pitanju čak nije samo cijena, nego i katastrofalni uvjeti o kojim su se studenti izjasnili u svojim komentarima na ovu temu; od iznenadnog iseljenja iz stanova, otkazivanja ugovora i nepoštivanja dogovora, nemogućnosti ostajanja za vrijeme ispitnih rokova, nerazmjer veličine jedinice i broja stanara, nenajavljenih "inspekcija", narušene privatnosti, nejasnih troškova plaćanja režija, spolne diskriminacije... I to sve "na crno"', kažu studenti te dodaju kako je danas nemoguće pronaći garsonijeru na pristojnoj lokaciji za manje od dvije ili dvije i pol tisuće kuna.

Dr.sc. Sven Marcelić, profesor na Odjelu za sociologiju Zadarskog sveučilišta, primijetio je da su kapaciteti nedovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dio privatnog smještaja vjerojatno je oštećen poplavama, čime se smanjio dio ponude, što će povećati potražnju za ostatkom, a time i cijene smještaja. U međuvremenu, studentice i studenti i ove će godine u ekonomiju ovoga grada, koji se voli zvati sveučilišnim, donijeti negdje između 150 i 200 milijuna kuna', rekao je Marcelić upozorivši na problem studentskog smještaja u Zadru.

Bojkot daje rezultate

Play logo

Inicijativa studenata uspjela je, pokazuju ponuda oglasa i korekcija cijena, koji su primijećeni u posljednjih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo bi uspjeha i više da nije kraj sezone iznajmljivanja. Najveći je problem što ti ljudi ne iznajmljuju stanove iz egzistencijalnih razloga ili neke velike potrebe, nego su ovo lihvarenje studenata skužili kao brzu i dobru zaradu. Ne govorim pri tome o urednim iznajmljivačima čija cijena odgovara vrijednosti onoga što nude, nego o onima koji šupe iznajmljuju za 400 eura. A takvih je previše. To je čisto reketarenje studenata, ništa drugo, a mi to više nećemo trpjeti', zaključio je administrator grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo