Play ponuda

VELIKI INTERVJU / Plenković: 'Najveći teret ove krize na sebe je preuzeo HEP. A neki politički akteri moraju razumjeti jednu stvar...'

Image
Foto: HRT

Ljude najviše brine galopirajuća inflacija, mjere Vlade se nastavljaju, kaže premijer Plenković

29.3.2023.
8:25
HRT
Play ponuda

Premijer Andrej Plenković najavio je danas kako će Vlada donijeti odluku o dokapitalizaciji HEP-a s obzirom na to da je ta tvrtka, po njegovim riječima, preuzela najveći teret krize.

"Ljude najviše brine galopirajuća inflacija, mjere Vlade se nastavljaju, a najveći teret je preuzeo HEP. Sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji tj. daje se dioničarski zajam HEP-u. Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije", izjavio je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' premijer Andrej Plenković.

Image
U PRIJATELJSKOJ ATMOSFERI /

Plenković se sastao s Golobom: 'Sugerirali smo pragmatično rješenje oko ribara'

Image
U PRIJATELJSKOJ ATMOSFERI /

Plenković se sastao s Golobom: 'Sugerirali smo pragmatično rješenje oko ribara'

Plenković je otkrio da se u prvoj fazi ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Dodaje i kako se cijeli proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom.

"Poruka je jasna - HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u 100-postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije", istaknuo je premijer.

Socijalna uključivost

"Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, ući u Schengen i eurozonu. Te zaustaviti trend rasta inflacije", poručio je premijer.

Uvjerava kako građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati.

Na pitanje može li Vlada učiniti nešto da se snize i cijene prehrambenih proizvoda odgovorio Plenković kaže da je po njegovu mišljenju Vlada napravila sve. "Plin, struja, naftni derivati… Cilj mene kao premijera je bio u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima", kaže Plenković.

"Moja politika je socijalna uključivost. Hoću da kroz krizu prođemo svi skupa, a ne da neki nemaju ništa, a da drugi zarađuju puno. Zato očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj živimo", rekao je Plenković. 

Ministar mora razgovarati s dionicima u zdravstvu

U kontekstu najava štrajka pet krovnih liječničkih udruga premijer je rekao da su plaće u zdravstvenom sektoru rasle više nego ikad, te najavio da će provjeriti sve plaće u zdravstvu i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

"Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Zatražit ću od kolega da malo provjere. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu. Zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti", istaknuo je Plenković.

Kaže kako će izbori biti u redovitim rokovima. "Zadovoljni smo s anketama i stupnjem povjerenja koje imamo. Naša većina je stabilna zbog povjerenja, rezultata koje postižemo i to je važno da razumiju drugi politički akteri', poručio je Plenković.

Play ponuda
Play ponuda