KADROVSKA KRIŽALJKA

PLENKOVIĆ SASTAVLJA VLADU: Ni Hasanbegović još nije otpisan, a ‘preživjet’ će i neki Karamarkovi ljudi

Pregovori HDZ-a i Mosta oko sastavljanja nove Vlade, kako su nakon jučerašnjeg sastanka najavili Božo Petrov i Andrej Plenković, trebali bi završiti do sljedećeg ponedjeljka.

Do tada bi trebala biti završena i raspodjela ministarskih položaja, s tim da se, kako piše Novi list, većina kadrovskih upitnika oko sastava nove Vlade tiče HDZ-a, jer će Most, ovisno o tome koliko će i koje resore dobiti, uglavnom dati iste ministre koji su bili i u Vladi Tihomira Oreškovića.

VLADA ILI PREKID PREGOVORA: Most i HDZ danas dogovaraju fotelje, a mostovci imaju dvije opcije

HDZ-ova utvrda i Tolušić zadužili Plenkovića

U Mostu navodno dvoje jedino oko toga hoće li Tomislav Panenić ostati ministar ako HDZ preuzme resor gospodarstva, te hoće li Davor Romić i dalje voditi Ministarstvo poljoprivrede nakon što se ono proširi i regionalnim razvojem.

To je, piše Novi list, dio promjena koje predlaže HDZ – da se Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova ukine pa regionalni razvoj priključi poljoprivredi, a EU fondovi Ministarstvu financija. To bi značilo da bez resora ostaje i Tomislav Tolušić koji dolazi iz Virovitičko-podravske županije, HDZ-ove utvrde gdje je ta stranka na vlasti u svim općinama i gradovima.

S obzirom na snagu i utjecaj virovitičkog HDZ-a neki u toj stranci ne vjeruju takav rasplet. Usto valja imati na umu da je Tolušić ljetos prvi objavio da se neće kandidirati za predsjednika HDZ-a i da je virovitičko-podravski HDZ prvi počeo prikupljati potpise za kandidaturu Andreja Plenkovića za šefa stranke.

NAZIRU SE OBRISI NOVE VLADE: Cure imena mogućih ministara, hoće li ovako izgledati Plenkovićev kabinet?

‘Preživjet’ će i neki Karamarkovi ljudi

Iz HDZ-ovih kuloara već otprije stižu glasovi da će od njihovih članova Oreškovićeve Vlade položaje zadržati ministar financija Zdravko Marić, a vjerojatno i ministar prometa Oleg Butković. S druge strane, na dosadašnjim položajima sigurno neće ostati ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ministrica rada Nada Šikić, ministar zdravlja Dario Nakić, kao ni ministar poduzetništva Darko Horvat i ministar obrane Josip Buljević.

Umjesto njih, HDZ bi u Vladu mogao poslati Tomislava Ćorića i Gorana Marića kao kandidate za resore gospodarstva, odnosno poduzetništva i mirovinskog sustava, te Damira Krstičevića najizglednijeg kandidata za ministra obrane.

Čak se nagađa da bi položaj mogao zadržati i ministar turizma Anton Kliman, iako slovi za čovjeka bliskog Tomislavu Karamarku. Doduše, kao kandidat za ministra turizma spominje se i Gari Capelli, gradonačelnik Malog Lošinja.

SASTAVLJA SE NOVA VLADA: Četvero ljudi će sigurno biti u budućem timu Andreja Plenkovića

Zdravko Tomac lobira za Miru Kovača

Novi list piše, pozivajući se na izvore iz HDZ-a, da su mediji prerano otpisali i Zlatka Hasanbegovića i da Plenković sigurno razmišlja i o dobrim i o lošim stranama moguće odluke da u resoru kulture ne dođe do promjene. Slična je situacija i s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem čiji ostanak u Vladi zagovara nešto desnija struja u HDZ-u.

Kovač ima potporu i u desnoj struji izvan HDZ-a pa ga je na jednom nedavnom veteranskom skupu jedan od govornika Zdravko Tomac označio, skupa s Hasanbegovićem i ministrom branitelja Tomom Medvedom, kao istinsku hrvatsku opciju i pobjednika izbora. Od njih trojice za Plenkovića je politički problematično jedino zadržavanje Hasanbegovića u Vladi. Svoju kadrovsku križaljku Plenković će na kraju morati testirati i na Predsjedništvu stranke, te na Klubu zastupnika jer će oni u konačnici dići ruku za novu Vladu.

TAJANSTVENI SUSRET: Hasanbegović i Petrov viđeni zajedno u jednom kafiću, HDZ-ovac tvrdi: ‘Ma vidjeli smo se samo nakratko…’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr