'ZVONKO, ŠTO JE OVO?' / Novinar pomalo naživcirao Plenkovića: 'Zvonko, Zvonko, vrati one slajdove. Zanimljivo da nemate pitanje na ove mjere!'

Na predstavljanju će biti premijer Andrej Plenković i ministri

14.3.2023.
11:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada danas predstavlja četvrti paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, koji bi trebao vrijediti godinu dana, a težak je 1,7 milijardi eura. Mjere je predstavio premijer Andrej Plenković.

"Cilj Vlade RH je dati odgovor za krizu s kojom smo suočeni. Ovo je globalna, energetska kriza. Želimo s mjerama koje poduzimamo zadnjih godinu dana postići tri temeljna cilja. Prvo je ublažiti rast cijena energije, drugo je zaštititi građane od inflacije i treće je pomoći potporama i poticajima", rekao je na početku Plenković.

Image
ODGOVOR NA GLOBALNU KRIZU /

Ovo su sve mjere Vlade, Plenković dijeli vaše novce šakom i kapom svima: Pogledajte cijene namirnica, potpore poduzetnicima, nezaposlenima...

Image
ODGOVOR NA GLOBALNU KRIZU /

Ovo su sve mjere Vlade, Plenković dijeli vaše novce šakom i kapom svima: Pogledajte cijene namirnica, potpore poduzetnicima, nezaposlenima...

Struja

Objasnio je kako će krenuti s ublažavanjem cijena energije. Podsjetio je kako hrvatski građani kontinuirano plaćaju najniže cijene struje u EU-u, izuzevši Mađarsku.

"Cijena električne energije za građane ostaje ista idućih šest mjeseci. Kreće se prvoga travnja od nule, neće se brojiti u ovih do 2500 kilovata ono što se potrošilo u prva tri mjeseca."

"Što se tiče cijene za javni i neprofitni sektor, ona iznosi 0,062 €/kWh. To se odnosi na vrtiće, škole, fakultete, knjižnice i muzeje, bolnice i zdravstvene ustanove. Ova mjera obuhvaća 13.080 korisnika. Kada samo ove mjere predstavili, oni su bili oduševljeni", kazao je premijer.

shimmer fallback
shimmer fallback

Plin

Što se tiče porast cijena plina u kućanstvima, Hrvatska je predzadnja u Uniji. On u Hrvatskoj iznosi 41€/MWh, dok je u EU-u cijena 131 €/MWh.

"Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje - ista. Postoji i izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin, a on iznosi 0,0133 €/kWh."

shimmer fallback
shimmer fallback

Potpora umirovljenicima

"Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguranje za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće čime će im se raspoloživ dohodak povećati za tri posto", rekao je Plenković.

Za 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura osigurana je potpora jednokratnim naknadama, koja će iznositi od 60 do 160 eura, ovisno o ukupnom mirovinskom primanju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Energija

Kaže kako se produžava naknada za jeftinije ogrjevno drvo.

"Šezdeset i devet tisuća osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Status ugroženog kupca energenata imaju korisnici invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Povećava se mjesečna naknada pa će ona od 1. travnja iznositi 60 eura."

Isplaćivat će se i posebne novčane naknade za primatelje dječjeg doplatka. Radi se o 128 tisuća obitelji i 230 tisuća djece. "Ovo je namjena da ide od 1. travnja."

Ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica

Doći će do promjena u ograničenju cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

"Zbog mogućih nestašica, maknut ćemo svinjske proizvode, lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani", rekao je Plenković.

shimmer fallback
shimmer fallback

Nastavak pomoći stradalih u potresu

Plenković je predstavio i potpore za ribare i akvakulturu, prerađivače drva i proizvođače namještaja. Predstavlja i mjera za energentsku učinkovitost, te vezano uz prostore za zakup koje daje država. "Neće se primijeniti indeks potrošačkih cijena", rekao je.

"Nastavljamo pomoć stradalih u potresu. Jednokratna pomoć je 265 eura po osobi, najviše 1327 eura po kućanstvu.

Ekonomski pokazatelji

Plenković je govorio i o ekonomskim pokazateljima.

"Naš BDP je oko 67 milijardi eura. Što se BDP-a po stanovniku tiče, mi smo sada na 17.240 eura po stanovniku", kazao je Plenković i dodao da je u mandatu njegove vlade BDP po stanovniku porastao više od 5000 eura.

Kaže i da pada javni dug.

"Sada smo se u samo dvije godine munjevito vratili na putanju gdje smo bili, sad smo niže nego prije covida. Što se deficita tiče, mi smo opet u okviru praga od tri posto. Što se tiče stope nezaposlenosti, danas smo na sedam posto", rekao je.

"E, ovo je moj najdraži slajd", rekao je Plenković govoreći o tome da se Hrvatska nalazi u samoj europskoj jezgri.

Rasterećenje plaća

Na pitanje novinare hoće li biti poreznog rasterećenja plaća, Plenković je rekao da to nije bio predmet razgovora jučer zato što su predstavljali ovaj paket. "Budući da ni oporba ni analitičari nemaju što prigovoriti ovom paketu, onda bi oni najradije razgovarali o onome za što ja kažem da nije tema. Zvonko, Zvonko, vrati one slajdove. Zanimljivo da nemate pitanje na ove mjere", rekao je Plenković. 

Ponovno je pokazao slajd o rastu plaća u mandatu njegove vlade. "Teme porezne politike su opravdane i važne, ali to nije ono o čemu govorimo danas", rekao je. "Što se tiče poreznih reformi, to su bili napori naše vlade. Cilj ovih mjera je da opet imamo bolji gospodarski rast nego što smo procijenili", rekao je.

Kako skrenuti s teme?! 'Što je ovo Zvonko?'

"Kućanstva… vrati samo sekundu", zapovijeda Plenković i dalje oko slajdova.

"Marko, možemo li dati ovu prezentaciju? Može, pa ćemo im poslati", govori Plenković sada svom glasnogovorniku Marku Miliću.

Upitan je opet o plaćama i kupovnoj moći građana koja pada. "Ajmo' vratit onaj slajd. Bolje se pamti uz slajdove. Zvonko?", kaže opet Plenković.

Plenković je novinarima tvrdio i da nikada nije iz Vlade spominjano uvjetovanje mjera onima koji neopravdano dižu cijene.

"Što je ovo Zvonko? Aha, to je slajd…", skreće s teme Plenković.

Zašto je došlo do poskupljenja vode u Vinkovcima?

"To treba pitati gradonačelnika i Gradsko vijeće", kaže ministar gospodarstva Davor Filipović. Plenković dodaje da Vijeće za vodne usluge može ukinuti poskupljenje ako je nezakonito.

"Ne trebamo se baviti time je li netko nešto rekao ili nije rekao, trebamo raditi da poskupljenja budu što manja", rekao je Filipović.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču