PLENKOVIĆ I JANDROKOVIĆ O PREMINULOM MONS. BOGOVIĆU: / 'Bio je predani zagovornik najviših vrijednosti'

'Pamtit ćemo ga po predanom i neumornom svećeničkom, profesorskom i biskupskom radu', stoji u sućuti premijera Plenkovića povodom smrti prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića

20.12.2020.
12:23
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u povodu smrti mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, koji je preminuo u subotu.

"Preuzvišeni gospodine biskupe, sa žalošću sam primio vijest o smrti prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića. Pamtit ćemo ga po predanom i neumornom svećeničkom, profesorskom i biskupskom radu", stoji u sućuti premijera Plenkovića.

'Bio je svestrani intelektualac i vrsni poznavatelj povijesti'

Biskup Bogović bio je svestrani intelektualac i vrstan poznavatelj povijesti područja koje danas pripada Gospićko-senjskoj biskupiji, ali i jedan od prvih crkvenih povjesničara, ističe premijer.

"Svojim bogatim znanjem i iskustvom pridonio je i djelovanju Hrvatske biskupske konferencije pri kojoj je obnašao brojne dužnosti. Za vrijeme njegove biskupske službe izgrađena je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini te su obnovljene brojne crkve širom najmlađe biskupije u Hrvatskoj. Uime Vlade, i moje osobno, molim Vas primite izraze duboke sućuti“, poručio je premijer

'Bio je postojan u vjeri i u pastirskom djelovanju'

I predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u povodu smrti mons. Mile Bogovića. Mons. Bogović je, podsjeća, postavio temelje i uvelike je zaslužan što je papa Ivan Pavao II. ustanovio Gospićko-senjsku biskupiju. "Kao vaš prvi biskup, u 16 godina biskupske službe, bio je postojan u vjeri i u pastirskom djelovanju, predani zagovornik najviših vrijednosti i jasnih načela", naglasio je.

Jandroković ističe kako je mons. Bogović i nakon umirovljenja "aktivno svjedočio vjeru prema Bogu i ljubav prema bližnjima i Domovini". "Ostat će zato u trajnom sjećanju ne samo vjernicima vaše biskupije nego i šire. S osjećajem tuge zbog njegovog ovozemaljskog odlaska, pridružujem vam se u molitvama, zahvaljujući mu na svemu što je činio", poručio je u brzojavu sućuti predsjednik Hrvatskog sabora.

Bogović, prvi gospićko-senjski biskup, umro je u subotu od posljedica covida 19.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali